entry on sunday??

erm…actually there’s nothing special bout sunday. Since i’m a houswife now,there’s no more monday blues… no more its friday..yay!!  everyday is weekend!( for me la..haha) whenever i fell like hanging out..or shopping..or window shopping…i juz go for it.

cuma klu nk bershopping tu,terpaksa la tinggal idan & iwan kat umah. x terlarat nk bawak. klu nk bwk idan shopping kat C4, bole la sbb ade troli.bia je dia dok dlm troli. tapi kalo nk bwk berjalan2 kat shopping mall,mintak maap la.x sanggup aku! berlari2 dah mcm org  jakun plak..huhu.x sanggup nak mengejar!

iwan plak aku x sanggup nk dukung.huhu..berat la dik oi!! seb baik ade stroller.tp tu pun mcm leceh sket la sbb aku sorang je kan. kalo ade rashi ke or kengkawan ke yg teman,senang la sket nk bershopping,nk tolak stroller lagi.. tapi kalo takat nk berwindow shopping tu,bole je bwk iwan..sbb dia senyap jek dok dlm stroller tu..asyik tgk dunia gaknye. tapi masalah la sbb si idan la pantang tgk org kuar pintu umah..dia cepat2 membontot. dan sebab tu la aku x pnh bawak iwan kuar berdua je ngn aku…huhu…

hari ni,kami buat ape yek..

pagi tadi,mcm bese rutin idan…tolong atok membakar sampah. aku ngn iwan lepak kat balkoni.tengok kan si idan tgh seronok memungut ranting2 kayu utk dibakar..eheh..teringat plak time kecik2 dulu.suke beno main api..main keliling asap..haha(kononnye unggun api la…) main panjat pokok..makan buah rambutan..time tu sume jiran2/sedara2 aku yg baya2 aku sumenye jantan.maunye aku x ikut perangai diorg tu.huuuu

tepi umah aku ni..ala2 kebun sket la sbb ade byk pokok buah2an…bapak aku rajin tanam. ade pokok rambutan(rambutan gula batu,rambutan budak sekolah,rmbtn gading..huhu pelik2 nama),buah pulasan, belimbing buluh,pokok asam(asam jawa tu la)..pokok utk ubat darah tinggi pun ade..tah hape ke namenye. er…pokok2 yg wajib utk wat masak mmg mesti ada la..serai,lengkuas..korang sebut je la..mesti ada punye.huhu… dan disebabkan byk pokok ijau kat area blakang dan tepi umah tu la yg buat redup je kalo dok balkoni/luar umah.dok luar umah lagi sejuk dari dok dlm!!

adeh…lapa pulak tgh2 malam buta ni ha…takyah la cite panjang2.kasik ko view je la gamba2 nih.. emm tp mcm x clear sket la sbb aku snap dari balkoni jek..maleh nk kuar turun ke tanah..huhu…

 

28062009491

28062009490

28062009493

tepi umah..pokok..pokok dan pokok....

tepi umah..pokok..pokok dan pokok....

rendang je pokok rambutan ni...

rendang je pokok rambutan ni...

rambutan gading

rambutan gading

28062009496
yay..dah kuar asap!! bak kata idan "..sap..sap.."
sempat pose kejap..heee

sempat pose kejap..heee

Advertisements

er..nak baby lagi???

arini pepagi lagi aku dh bgn.kul 730am! selalunye kul 9-930am baru aku bgn…huhu. selagi anak aku x bgn,selagi tu aku tanak bgn.hahhaha. sbb selalunye aku bgn pun sbb dikejut dek idan..kadang si iwan yg tukang kejut. tp kat BP je la aku leh bgn lmbt ni..nnt dah blk mantin…jgn harap la..huhuuu

 

okeh2…samb cite… plan bgn awal tu sbnrnye nk gi C4, nk beli susu idan(smpn wat stok..) next wk dh blk mantin,kat sana leceh sket nk kuar2 umh ni.lgpn pekannye kecik yg amat.kedai xbyk choice.. so,mmg tiap kali nk blk mantin,aku mesti siap2 beli stok diapers & susu bdk2 ni.kat mantin dah xyah nk kuar ke kedai lg.

 

before ke C4, aku gi baya duit keta kat ambank..pehtu terus gi post office kat pesta. xde org langsung! huh..kalo tau mmg tiap2 kali baya bil ari sabtu je senang. xyah amik2 nombor sbb xde org pun..

 

alang2 dh dekat umh arfa,igt nk singgah la terus..so,aku call la arfa.rupenye gi klinik,check jaundice baby. seb baik aku call dulu,kalo ikut hati tadi,mmg main terjah jek….hehe. sambil tgu2 arfa blk umh,aku shopping kt C4 la.peh tu dpt msg arfa suh dtg ptg jek..sbb nk berurut pg tu.. Ok lah…heading home…

 

lps magrib,aku ngn idan siap2 nk gi umh arfa.x sabar nk tgk baby! huhu tp cekgu bedah bising..”kan x baik dtg umh org memalam..kang kalo budak kecik tu nangis memalam kan dh susah…” aku ckp, kejap jek.tadi pun dh call afa bgtau nk dtg.. 😀 hehe bese la ade sedikit degil! aku nk pegi jugak.. kejap2 pun..dari kul 8pm tu..kul 10pm baru aku blk..hehhe

 

tgk LANA ARISSA tadi..alahai comeinye! geram plak tgk bby kecik2 nih. isk rase rindu plak nk ade bby kecik mcm tu. rindu plak nk prgnt lagi..rindu plak nk dok dlm labour room tu(rindu rase lega lps berjaya push kuat2 smp bby kuar!)  erm..tp sabo2 la. yg ade 2 ni pun x terlarat! haha.. sorang dah rajin ‘MENGEMAS’..sorang baru nk blaja merangkak.huhu tunggu jek la bile dedua tu dh terlebih rajin mengemas nnt.. warghhh.. xdpt aku bayangkan cane keadaan umh aku  nnt..phew!

 

erm..tp rasa rindu tu sbnrnye sbb teringin nk dpt bby girl..huuuu.

 

tunggu..tungguu…tungguuu…insya allah 3 tahun lagi yek…

 

LANA….ESOK CIK MAS DTG LAGI YE….EHEH…

perempuan itu satu anugerah

PEREMPUAN SATU ANUGERAH…

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”.

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w..t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit,maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah). Hendakla­h mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a..w., “Suaminya”. “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah s.a.w, “Ibunya”.

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. “Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.”

tagging..(tgh buhsan sbnrnye..huhu)

1. Ape perasaan anda sekarang? title pun buhsan..mesti la tgh buhsan.er..plus i miss my hubby!! 😦

 
2. Saya nak makan? ayam percik,lasagna,mc ciken,sup ekor..erk..nape leh terbayang bermacam2 makan dlm pale otak aku skang nih..isk.sume bende la aku nk makan..

 
3. Saya tak suka makan?  cencalok!
4. Impian saya? mamarock yg berjaya..wahh…akakkaka
5. Haiwan yang saya tak suka? babi(idung terjungkit & sungguh pengotor!)
6. Saya harapkan? erk…x same ke ngn soalan 4 tu???
7. Jika boleh putarkan masa? nak rasa jadi bdk sekolah semula..huhu.rindunye…(er..rindu pada time nakal2 kat sekolah ngn kengkawan ye.bkn rindu pada buku sek/cekgu)
8. Saya pada 10 tahun akan datang? anak 4-5org.jadi housewife & entrepreneur yg keje dari rumah je..sbb leh tgk anak2.
9. Handphone saya adalah sebuah? sebuah henpon laa…
10. Saya pernah bercinta sebanyak? alamak..x ingat la.sbb mcm x besh je nk ingat2 blk nih…
11. Saya suka pada? kedamaian..huhu
12. Kawan-kawan saya? sumenye baik2 belaka..terlalu ramai nk disebutkan.tp kalo nk yg plg rapat..bole dispecifickan..huhu. (quys..u know who..)
13. Pernah dikhianati? erm..mesti la pernah.
14. Apa yang anda hendak lakukan terhadap orang yang mengkhianati anda? nahhh..nothing.. org kata..karma!!
15. Senaraikan 6 orang untuk di’tag’ : sile la rajinkan diri anda ye.

arfa,syiefa,shazz,puppet,hajar,nadya

counting days..25days to go

this time i’m not counting days on my fasting..hehe…erk tp byk lg nk kene ganti pose nih…huhu

i’m counting days to see my beloved,my dearest hubby!!! the last time we met is on 23rd May @ saturday.the plan was having lunch at tmn tasik titiwangsa. my fam(ayah,mak & adik) went together to tmn tasik. actually mak & ayah fetch me & kids earlier from mantin on thursday. then we stayed at angah’s(sg long) for a day. the next day,we went to my house at tmn desa. i’ve already plan earlier to meet my dear rashi before my kids & i went back to BP. so…picnic we have. 🙂

we eat,chatting & laughing together at tmn tasik. seriously i never thought the picnic day was really nice. (sbb tu seblm ni x pnh buat pun..sbb pk mcm boring jek..huhu). when we on our way there,i tot that it would be uncomfortable coz of the weather. it’s sunny day,ok! tengah ari buta!! i tot..kompem panas gile nih. tapi bila smp jek kat tmn tasik tu…redup jek(sbb byk gile pokok2 besar2. pulak tu banyak gile angin,langsung x terase panas. (mcm kompius jugak la ngape kt tasik tu byk beno angin padahal kt tgh2 bandar. umh aku pn xde la jauh sgt dari situ,tp xde la berangin jek mcm tu)no wonder la ramai gile family yg lepak kat tasik tu eventho tgh2 ari buta.

tapi mase tu,picnic kejap jek sbb ayah nak mengejarkan blk ke BP. (xleh drive malam,mata dh x nampak)…ermm.. wlpn kejap jek jupe,tapi puas la jugak. 🙂

pejam celik,pejam celik,tak sangka dah hampir 1 tahun rashi training.erm.. pulak tu terpaksa dok jauh.susah nak jumpe.macam2 yg berlaku dlm 1 tahun nih. alhamdulillah..kami still mcm dulu,happy alwayzzz.. 🙂 erm.. now we still need to wait another 1month before we can reunite(wah..dah mcm ape jek-reunite!..hahahha)

 

erm..dan disebabkan my dear hubby ni dah nk abis training, mak & ayah wat tahlil sket & sekaligus ngn doa selamat. mak & ayah dah niat awal2 rupenye nk wat doa selamat bile rashi dh abis training. terperanjat jugak sbb mak xde ckp awal2 pun. tau2 semalam ayah blk dari pasar bwk bermacam2 barang basah utk dimasak. erm..sayang jugak mak ayah nih kat menantu laki dia yg sorang nih. tu pun je la menantu laki.xde lain 😀 ..erm tp pk2,xde yg pelik la,sbb mak & ayah byk kali wat doa selamat utk anak2 tiap kali ktorang adik beradik ni abis blaja/naik pangkat/buat pape yg berjaya la senang cite.menantu pun anak jugak kan.. 🙂 

mak masak nasi ambeng. mcm bese la, lauknya mesti ada serunding, sambal goreng,ikan masin.tp kali ni lauk mak wat daging masak rawon(ala2 masak black pepper tapi kuahnya byk.kaler hitam mcm masak kicap).er..masakan dari jawa indonesia. mak ckp buah rawon tu cume leh dpt kt indon jek.kt mesia xde jual.x tanya plak mane mak dpt buah tu.gaknye dari pak ude la kot.sbb family dia je yg rajin gi indon tu. tp doa selamat & tahlil ni x buat kat umah pn…buat kat masjid je. so..dah siap masak,lps magrib ayah anta ke masjid. alhamdulillah…. 

 
 

 

seronotnye hari ni…

hari ni adalah hari membawa anak2 berjalan..heh. bukan pe,sian kat budak dua tu..asik dok kat umh jek.sbb keta bapak aku tu masuk bengkel plus ade sedikit susah nk bwk 2org bdk kecik kalo aku sorang2 jek. (moralnya of the story, jgn bagi laki gi training or kursus lame2 kalo ade anak yg kecik2..huhu)

tghari ari si yah ajak gi kenduri kawen kawan dia kat Kg Bintang,Peserai.Mcm bese la..drivernye abg jepp. mcm bese menu dia mesti nasik minyak. er..nasik beriyani tu same ke ngn nasik minyak.aku pun kompius.. tapi kureng sedap sket la lauk pauk dia tadi..(dlm erti kata lain,x sedap utk tambah lagi.sbb kalo sedap,mmg selalunye aku mesti tambah nasik & lauk lagi..hehe)

muke idan dah boring sebab asik.."idan smile idan..smile.."

muke idan dah boring sebab asik.."idan smile idan..smile.."

 
 
 
pas balik dari kenduri tu,sempat la singgah kedai roti & kek kat Tmn Budaya tu..Smp umh,yah & jep lepak kat umah jap. aku mandi manda kasik segar sket badan.yah pun sempat gak mandi,siap pakai baju aku.pehtu balik umh dia ngn baju & kain batik jek.hahhaha..asal bole jek si yah nih.nasib la ko jepp dpt makwe mcm yah tu ha..kekkeke. (aku teringat,aku naik keta pakai kain batik tu..cume time balik dari spital,lepas bersalin idan.tu je la sekali se-umo idup aku ni ha…)
 
 
pehtu si kepoh cekrod & nad smp umah.kebetulan ptg smlm cousin aku anta kopok lekor(beli kat mersing). mmg langkah kanan la budak2 ni. dapat makan kopok lekor arini..huhu..sedap makan panas2. tambah plak minum air nescafe panas.perghhhh… er tapi diorg lagi suke minum teh o panas. (quote yah: pergh mas..sedapnye makan roti cecah teh o ni…) si yah nih pun 1,beli roti byk2..pastu tinggal kat umh aku,bknnye nk bwk balik. sudahnye sape nk makan? aku & idan jugak….eheh tq yek yah.
 
 
dah lepak2,yah & jepp blk sbb kepenatan. pastu nad,cekrod,aku & idan & iwan gi jalan2 kat Square One Mall…huhu dah berbulan2 aku blk bp ni. ni baru la 1st time jejak kaki kt SOM tu.paham2 sendiri la yek nape aku x pegi situ selame nih… 😀
 
 
kat SOM tu ade 1 kedai Mr.Magic. Ade jual MALAKAI! mak aih..gile bertahun aku x mkn malakai nih.er..aku xtau la kat mr magic tu ape namenye. tp xde plak dia tulis malakai.ciken ape tah namenye kat situ. tp dulu, 1st time mkn malakai kat FUN BEAM kt Summit je. huhu..sedap weh.  dulu zaman budak2 tu selalu gi summit,lepak fun beam ramai2..mmg xleh lupe la dulu ktorg order malakai sebanyak2 nye. mase tu lepak 7-8 org kot.pastu sorang order 2,ade 3, ade yg order 4.hahha…bdk yg amik order tu pn kompius.besar mane tah tembolok ktrog order byk2 tu.hahhaha. aku punye all time fav kt situ selain malakai,mesti la ice blended mocha..nyum nyum..sedap nyee….lame plak x minum.
kat mr magic tu,ktorg kene la tgu order jap sbb ade 2-3customer before ktorg smp tu.tetibe aku tgh idan dh lentok kt dlm troli C4 tu..alahai siannye. tp kelaka la sbb mase kuar umah,si iwan yg ngantok nk tido smp dh terlelap pun mase dlm keta, before smp ke SOM tu. tp smp2 jek kat SOM,iwan lgsg x tido.excited dpt tgk dunia gaknye. Lps gi SOM, gi C4 lak sbb nk shopping susu budak2 ni.iwan dlm stroller, idan dok dlm troli.dah jalan,dah shopping,igtkan iwan tido dlm stroller,tapi dia main plak.yg tido si bujang sorang tu rupenye.hahha..sbb kesian,aku alihkan idan dlm stroller(walaupun dh xmuat,kaki terjuntai keluar),iwan dok dlm troli lak.hehehe..alahai anak..anak.mcm2 pesen perangai diorg nih.
Pastu singgah gi pasar mlm kat pesta jap.cek rod ngn nad je yg kuar.aku dok dlm keta sbb si idan tido. iwan lak ala2 dh ngantok.si cek rod nk carik ayam madu.tp dh abis.ayam percik pun dah abis gak.padahal time tu baru kul 7pm. ayam sume kene kuarantin ke hape smp sket sgt diorg jual nih.kompius aku. aku suh nad belikan aku shawl(x pnh pakai,tp nk try sbb tgk mcm cantek jek org pkai). nad beli yg ade batu..murah katanye sbb dia beli kt Shah alam lagi mahal.
Smp umh,setelkan magrib dulu,pastu aku gi beli sate plak. huhu..mlm tu kenyang makan sate je la..pastu suh nad ajar cane nk pakai shawl.rupenye senang gile nk pkai..ehe..pasni leh le tuka pesen lak…gamaknye kene beli shawl byk2 nih..hahahha
 
 

CONTEST AKSI MENARIK!!!

 

kali ni..aku wat entry utk CONTEST AKSI MENARIK KETIKA ANAK TIDO oleh Mama_Uzma

Sape2 yg ade baby tu,leh la try join skali.Mana tau murah rezeki,leh menang kan. Paling tak pun,seronok sebab dpt tgk macam2 ragam baby tido dari bloggers lain.

Korang tgk aksi si idan & iwan ni plak…ehehhe

 

19062009435

 

nama anak: AHMAD RASHDAN @ IDAN

umur : 2 tahun

slogan : ” isk..nak tido ke nak main? nak tido ke nak main?..tahan mata..tahan!! “

 kenapa gambar ini dipilih : idan ni memang selalu sangat lawan mata ngantok dia tu. seboleh2nya tanak langsung tido siang. dan ini lah yg selalu terjadi. kalo x tido atas basikal. mesti tido sambil duduk bersila. penah 1 kali tido cangkung!! huh..dasat betol si bujang sorang nih…

 

Adik sleeping2

 

nama anak: AHMAD RIDWAN @ IWAN

umur : 9 bulan

slogan : “ada bantal peluk..baru best nak tido….”

kenapa gambar ini dipilih: iwan ni sama macam abangnya kalo nak tido mesti ada 2 bantal. satu bantal utk peluk kaki, satu bantal lagi utk tutup muka. kalo xde,mesti susah nak tido.

 

cepat..cepat penyertaan utk pertandingan ni akan ditutup pd 28 jun ’09 @ 8pm. sempat lagi ni nak join…jomsss..