preassumed H1N1 pneumonia

semalam amik iwan dari hospital seremban. alhamdulillah..sumenye dh ok.paru2 dia pn dh xde jangkitan..skang cume continue medication dia utk 1 mgu. lg 2 mgu kene bwk iwan gi spital lagi skali utk follow up.

erm..dlm 1 mgu ni,rasanye mcm crucial jek idup aku nih. time bln pose ni la ktorg anak beranak sume demam panas. mula2 idan.idan dh baik,pastu rashi plak suspek h1n1. pastu jangkit kt iwan & idan. idan yg dah nk baik demam tu..naik balik demam panas dia.2-3kali aku anak beranak berulang ke klinik ngn spital..mmg tak larat aku dibuatnye. laki aku dmm,pastu anak2 aku demam.time pose plak tu. ckup 3ari aku xleh tido,aku ikut sama flet..aku pn ikut demam gak.sudahnye aku kol parents aku,mintak tlg dtg kl. hari ke-3 pose,parents aku dtg kl.pagi ni bile tgk ktorg anak beranak dh ok sket..baru parents aku blk kg.tu pn sbb jiran sebelah umah call bgtau ade keling curik besi & barang2 kat luar umah diorg..silap2 barang2 kat blakang umh parents aku pn dh licin kene kebas dek keling tu..erm..

dah 1 mgu,rashi pn dh xde demam2 lagi. aku pn dh ok.tgl batuk sket2 jek.cume iwan & idan je la batuk & flu x ilang2 lagi…risau gak sbb diorg bdk2 lagi kn. erm…idan dah dekat 2 mgu demam x baik2,baru 2-3ari ni dia dh x demam. ingatkan jangkit h1n1 gak..tp rupenye tonsil dia bengkak. sian idan..padan la asik batuk je x henti2..sejak dia demam aritu,tinggi betol hangin si idan tu.asik nk marah jek.kdg2 ngn adik dia pn tanak beralah.yg semputnye aku la.sket2 nk kene dukung.adoiyai.seb baik la anak.kalo tak..huhu…x terlarat nk mengendong jek 13kg tu ha…tp bese la..name pun budak2. kalo sakit,mesti la meragam jek..nak tanak..kene bawak2 bersabar je la…

ni bile aku dh sehat sket ni,aku tgk umah pn dh mcm tongkang pecah! adeh..pening pala tgk kan. kain baju mak aku dh siap basuh & lipatkan.tgl aku nk kene simpan dlm wardrobe tu jek..tu pn x tersimpan2 lagi.berlambak kat depan tv tu ha…adeh…ni skang dah sehat ni..gamaknye nk kene overhaul umah ni balik.huhu…

kepada sesape yg nk dtg melawat ke, dtg nk makan/berbuka kat umah aku ke…sila la dtg yek.insya allah xde terkena jangkitan dah…ktorg anak beranak dh sehat 🙂 alhamdulillah… er,nk dtg tu sound awal2 la yek..kasik aku overhaul umah siap2 dulu baru korg leh terjah..ehe…

k la..semoga sumenye selamat.harap2 korang x terkena jangkitan virus2 yg ade skang ni.tambah pulak dh kuar 1 lagi virus baru lagi teruk dari h1n1..dgrnye attack lungs terus..huh…bahaye betol.mcm2 penyakit skang nih. skang ni walaupun korang sehat,kua gi mana2 pkai la mask tu..sies mmg danger beb!

doa2 kan anak2 aku cepat sembuh yek..tq in advance….

ramadan..virus babi…demam…

alhamdulillah..tahun ni panjang umo,sempat lagi nk sambut bln ramadan ni..tahun ni sambut ramadan kat kl je..ngan hubby & anak2. kalo dulu2,time bujang..mesti balik kg. syok sambut pose kat kg. buka pose ngn mak & ayah @ adik beradik..ramai2 buka mmg syok.makanan pun macam2 atas meja. lauk mak masak je dh bermacam2 jenis tambah plak dgn kuih muih yg ayah beli.tu x masuk lagi ngn makanan sampingan yg aku ngn adik beradik aku borong kat bazar ramadan..huhu..selagi panjang meja makan tu..selagi tu la penuh makanan atas meja tu..hahha..gile ah. pehtu time buka je..dah bkn mcm berbuka…dah jadik melantak & mentekedarah..nk solat magrib pun kene lepak2 dulu..tunggu kasik ilang senak kat perut.hahhaha..

semalam mmg hampeh la.aku yeye la masak nasik awal utk sahur. sbnrnye terjaga kul 2am sbb idan batuk2.gosok2 blakang dia sket,kasik air sket..idan sambung tido blk.aku tgk jam dh nk dekat waktu sahur,so masak la nasik dulu.plannye sahur nnt xyah bgn awal2 sbb kene masak nasik.tgl nk panaskan lauk smlm jek..cepat sket. so,pas masak nasik,aku tido la blk…sedar2 jek dh kul 7!! adeh..tu pn sbb idan batuk lagi..huhu 1st day pose, aku ngn laki aku mmg sahur dlm mimpi je la.. tu pn seb baik aku tersedar kul 7am.terus kejut rashi bgn gi keje…huhu..tu la penangan ubat batuk klinik.

IDAN-DEMAM!! 😦 kelmarin idan start demam,badan panas 38′ celcius..risau gak sbb mcm2 kes skang ni. doc ckp x yah riso sbb idan aktif..lega sket aku dgr. dah 3 ari ni dia demam…arini alhamdulillah la,badan dh x panas..cuma tinggal selesema & batuk je x ilang2 lagi.tu pn nak makan ubat..mak aih..kene paksa! dah la kene bagi setiap 4 jam..plak tu byk ubatnye. ubat batuk,selesema,demam & antibiotik..huhu mmg berperang betol la nak kasik idan mkn ubat tu…tp berkat paksaan tu la..alhamdulillah, badan idan dh x panas lagi…

RASHI-HOUSE QUARANTINE!! pepagi lagi mcm bese,rashi gi keje. tghari tadi time aku baru stat nk masak sup ayam+kentang utk idan & iwan tetibe dgr bunyik org bukak kunci pagar. idan plak berlari2 gi ke pintu..”abah..abah..” padahal dia lum nampak sape lagi kt pintu tu..haha..tgk2..skali mmg betol rashi blk dgn pakai mask plak. dia baru balik dari PPUM..suspek h1n1..erk!! kene kuarantin 5 ari.dok umah jek..ari ke-6 kene follow up balik kat PPUM tu..skang kat umah pn,rashi terpaksa pkai mask tu..takut jangkit kat anak2..sume terpaksa asing2 skang.nk minum air,xleh kongsi cawan..makan pn mcm tu gak..tido pn,rashi tido sorang2 dlm bilik…erm…sian laki aku tu.badan dia mmg panas.smp aku kene selalu lap badan dia ngn kain basah.Kool Fever si idan pun ade byk lagi,kasik je la rashi pkai sbb badan idan pn dh x panas mcm mula2 demam aritu..ermm..harap2 demam bese je la..korang doa2kan la yek..

kelmarin aku ngn rashi baru terbaca pasal antiviral utk virus ni. dah ade jual…rm80 utk 1 kotak…rashi dh plan dah kalo ade yg dmm dlm family ktorag,dia nk gi beli kat farmasi. tup tup..dia plak yg kene…tp dia dpt free je la dari PPUM tu.xyah beli pun..so utk sape2 yg rasa demam & badan panas sgt.kalo ade termometer kat umah,cek la suhu badan tu..kalo 38′ ++ celcius,gi la spital cepat2.

rashi agak2 dia mula kena masa kat sepang aritu. dia ade kursus 4ari akt sepang. ramai kawan2 dia yg balik kursus tu sume demam panas..erm..sah la mmg kene dari situ. skang ni plak tgh time mega sale..rasanye korang lupekan aje la sale2 tu.walaupun korang kuar umah pkai mask & bawak hand sanitiser…elok la lupekan aje.melainkan betol2 terdesak nk kuar & nk kne beli barang2 keperluan. kalo takat terasa nk kuar sbb baju2,beg2..brg2 lelain yg murah2 tu…baik takyah. kesihatan & keselamatan diri lagi penting dari sale2 ni sume..

k la…guys, take care of urself…salam ramadhan from maslinda & fam..

emptiness

erm…masuk arini dh 3 ari x tdo ngn idan.. 😦 rindu la ngn bujang sorang tu. last thursday, abg rashi dtg amik idan bwk balik mantin. erm… rindunyeee :((

semalam rashi call mak sbb nk ckp ngn idan. tp x dpt ckp sbb idan nangis.. :(. erm.. tadi aku kol syuhada plak(biras), nk ckp ngn idan tp x dgr sore idan pn. cume dgr org2 kt keliling idan ckp dia tersengih2 jek..pastu malu2(sengih2 sambil tutup muka)..hehe..

erm..rindu sgt. dah bape ari x dgr sore dia. sunyi je rumah ni bile idan xde. iwan pun mcm npk boring je bile idan xde. tiap2 pagi lps idan bangun, baru iwan bangun tdo.idan plak bile npk adik dia bangun, terus gi kt adik dia..terus cium sambil tersengih2 sambil sebut “adik..adik..”. iwan plak bile npk idan dtg je terus tersengih2. ni dh 2 ari iwan nangis bile bangun tido.gaknye sbb xde idan kejut dia mcm selalu..erm..dah 2 ari jugak iwan tdo siang lama gile.mgkn sbb boring main sorang2 je kot. selalunya tdo kejap2 je sbb idan ade. idan selalu ajak iwan main sama2. main kejar2(idan berlari,iwan merangkak). main cak2 kat langsir..erm…

erm…rindu jugak sbb xde idan nk kaco aku buat keje mcm selalu..rindu nk dgr ” nak su..nak susu..” rindu “ma..ma..yak!yak”. erm..rindu sangat…

ahad ptg baru aku nk blk mantin.stay sana smp ari rabu. sbb rashi kene gi induksi kat sepang dari ahad-khamis. so,kalo aku blk mantin,dia leh ulang alik sepang-mantin.dekat lagi la berbanding sepang-kl..erm..ok la tu kn. idan..wait for mama k syg. i miss u!!

potty training..

isk..cane caranye nk ajar si idan ni blaja poopoop & shishi kt toilet nih..tiap kali masuk toilet jek..mmg la dia mencangkung..tp tergelak2..sudahnye terus main air..adeh…brape lame daa mau training kalo mcm ni??

kalo shishi pun still lum pandai control lagik. tp dia tau plak tu kalo time tgh shishi(biasanye time mandi la) ..”maa maa..shishi..shishi”. isk..pastu kalo aku suh cangkung,baru nk cangkung..

tapi pandai plak kalo poopoop..”maa maa…yak..yak”. aku terus la suh dia bukak suar sendiri. kalo nk bukak diapers,idan mesti masuk toilet dulu…huh!pandai pun..kalo tak,mau berterabur la karang.

tp cane yek nk ajar masuk toilet nih..pening dibuatnye. tiap kali masuk toilet jek,main air..ajar dok atas toilet bowl tu..tp tergelak2 plak dia..adoyai..sudahnye bkn sesi training tp sesi bermain dlm toilet plak..huhu

kembali ke dapur..huhu

ehe…kalo tgk title je pn rasanye mesti korang dh paham kot. dah 1 tahun aku jadi org nomad. ulang alik mantin-bp. eheh..rasanye selama tu jugak la aku ‘RAJIN’ sgt ke dapur utk masak. bkn la xde masak langsung. mesti la ade. tp selalunya tlg masak jek la. tlg siang ikan,potong sayo..huhu..

tapi sejak balik kl ni,tetiap ari la merajinkan diri aku masak. kalo dah name dah berlaki,mau nya tak rajin?? selagi bole tiap2 ari menu mesti lain.ehe..tu pn sebab baru bape minggu blk kl. cube dah berbulan2, mau tak menu yg sama jek karang aku masak.

Kelmarin wat kari ayam. semalam wat sup leher+kaki ayam.huhu mmg superb la.lame betol x meratah leher ngn kaki ayam tu.huhu..pastu ade plak sambal sotong.hati goreng,ikan goreng..huhu.smp laki aku pn pening tgk lauk penuh 1 meja.hahha…padahal semalam aku makan bertiga jek, rashi, aku & sya. idan pn join la skali.

semalam ptg papet dtg umh.sya pn dtg gak..tdo skali kat sini. ptg smlm wat samosa.sedap!! pagi tadi faeza & cmex dtg. smlm x sempat nk gi beli brg dapo,so masak je la ape yg ade. tadi masak simple je la. goreng ikan sket.buat sup petola+kentang+su hun sket. pastu buat ayam masak merah.(huhu sbb bile tgk ayam jek teringat mak punye ayam masak merah.nyum nyum). dh lame gak la aku x buat ayam masak merah ni.seb baik sesedap mak aku masak..hahha.puji diri sendiri!!

skang ni aku terasa mcm diri aku ni rajin beno nk ke dapur. ade je kepala otak aku ni pikir nk masak ape plak lps nih. kalo dulu..huhu xyah ckp la.kalo aku gi dapur tu bknnye nak masak tp utk makan jek..hahhaha. eh tp tu dulu2 la..time bujang2 time dok umh mak. pas dh dok sendiri,kene blaja masak sendiri mmg la teramat malas. 1st sbb mmg malas nk masak. 2nd sbb mmg x reti nak masak.haha.. tp lepas kawen, wlpn malas & tak reti masak,terpaksa la jugak rajinkan diri carik resepi utk masak..

tapi semenjak 2 menjak ni la,tetibe aku rajin sendiri nk masak. xyah carik2 resipi lagi dah.kalo tgk resipi pn sekadar carik idea nk masak ape sbb lauk2 lain dh selalu masak…huhu…terasa mcm magik jugak la. ngeh ngeh ngeh. tp gaknye sbb boring je dok umh xde wat pape kot.tu yg asik nk carik idea nk masak je tu..huhu.

pasni aku plan nk pow laki aku belikn electric oven plak la.dh lame x buat kek coklat.nyum nyum..sedapppp!!  lagi la nk pose ni.pastu nk raya lak.leh la blaja wat kuih & biskut sendiri plak.(padahal seumur hidup aku x pnh buat kuih raya!hahha…tlg nyebok je ade la). lagipn rashi dh sound awal2,tahun ni raya kat kl…huhu..gamaknye lps ni layan lagu dendang perantau je la aku…isk..sob sob sob..

eh..korang ada idea x. mane yg elok? electric oven ke or microwave oven. dedua leh bakar kek kan.tp microwave sng sket,leh panaskan lauk kalo malas sgt.tp org kata ade fakta pasal microwave ni leh datangkan kanser. erm…cane yek. tp possibility tu byk mane plak? erm…cane yek. nk beli microwave ke nk beli electric oven jek ek??

back to normal life!!

huhu..sori guys. havent update this blog for few weeks time.  cane la nk update..aku dok mantin 1 bln..kek sinun xdo 3G. lembab gile nk online..nk tgu gprs? huh…bertahun la jawabnye. pakai la canggih mane pun maxis broadband ke celcom ke…kalo dh dok area yg xde line tu…mintak maap je la yek..huhu
dah sebulan dok mantin tu..my dearest hubby dah grad dari training kat PULAPOL. 1 tahun beb menunggu!! hadoih…akhirnye abis jugak dia..alhamdulillah. mcm2 dugaan beb dlm mase 1 tahun tu. erm…elok ade, x elok pun ade…harap2 lps ni..bile dah dok same balik, hidup mcm normal family yg lain..harap2 sumenye elok2 je.. yg x elok tu mintak2 dijauhkan Allah.. Amin….
20 july 2009. rashi Passing Out. happy sgt tgk dia dah abis. ensem jek aku tgk..sbb pkai uniform kan..smart gile. eh tp bkn ke laki aku tu mmg ensem?? HAHHAHAH…
lupe nk bgtau. almaklum skang dh dok umah sendiri kan. so, mase utk meng-update blog adalah terhad. memandangkan time tido anak bujang aku adalah 1-2jam sehari jek(waktu siang la).kalo dulu, dok umh mak..mmg la senang. biar je atok & nenek melayan diorg,aku senyap2 masuk bilik,layan tenet..hahhaha. tp skang mmg harapan je la. time diorg tido je la baru la aku leh kemas umah la..masak la..pape keje la yg leh aku buat. bile dah setel,baru leh online.tp tu pn kejap2 jek la..sbb mmg selalunye time aku baru online,time tu la diorg bgn tido..hahha…hampeh betol.
ok2..aku xleh nk cite byk2 sgt. sbb skang dh smp time askar2 tu bgn tido..huhu. kasik korang view jek gamba2 ni ek. karang ade mase..aku sambung ngn entry lain..hehhe.
adeh..x dpt nk upload pic byk2.ade prob la…huhu