implanon contraceptive device

mungkin ada yg pernah dengar pasal implanon nih atau mgkn jugak ade yg x penah dgr. xpe..biar aku cite sket sbb aku dh pn pakai implanon nih. opps…ni utk org2 yg dh kawen je yek..harap maap.tp utk yg lum kawen…sile bace yek kengkawan..utk pengetahuan laa.

implanon ni sbnrnye salah 1 alat utk cegah kehamilan.kite selalu dgr ramai org makan pil perancang.rasanya yg tu la paling common kot.aku ni jenis yg pelupa.mmg x berani la nk makan pil ni.dah la kene mkn tetiap ari.kalo terlupe nk makan..mmg selamat la bertambah2 askar tu ha..ngehngehngeh…pastu ada IUD (alat yg dimasukkan dlm uterus) tp ada tali yg terjulur kat vagina utk memudahkan kite check IUD tu berada di tpt asal..huhu…sbb tu la aku tanak pakai nih! erk..ngeri jek!! nak tau lebih lanjut pasal IUD ni..google la sendiri yek..ehe.pastu ada pulak injection utk hormon progestrogen utk setiap 3bln.yg nih aku dh pakai utk dekat 1 tahun dah.lps je pantang beranakkan si iwan dulu,aku terus jab.senang xyah nk makan2 pil.huhu..setiap 3 bln kene jab.selalunya jab kat bontot la.biasanya doc x bagi inject kat lengan sbb sakit sket la..1st time aku jab,mmg lenguh bontot x ilang2 satu hari…huhu.seb baik x jab kat tgn,sbb mule2 aku dh mintak jab kat lengan jek.tp lepas dpt nasihat,tu yg x jadi jab kat lengan tu.pastu sempat la doc tu sound awal,mmg sakit sket. aku ingatkan xde pape la..sbb dia ckp sket jek kan.ingatkan mcm amik darah tu.kalo takat amik darah tu,mmg xde hal la kn.skali mmg btl2 sakit rupanye..adeh.dah la dia inject dalam2,tu yg buat rasa sakit gaknye. sakit tu salah 1 sbb la nape aku x teruskan je ngn injection ni. 1 lagi sbbnye aku malas nk berulang setiap 3bln ke klinik.sebenarnye byk lagi cara dan alat utk rancang kehamilan ni..yg lelain tu..kalo nk tau sgt,gi la tanya doktor or google je..kn senang..ehe

lepas bincang2 ngn rashi,aku amik keputusan tanam implanon jek.senang sket..straight utk 3 tahun.xyah pening2 nk gi klinik utk jab la..atau nk kene ingat time utk mkn pil la..atau nk kene check tali yg berjuntai tu la…(erkk!!!).lepas 3tahun,implanon ni dah kurang keberkesanan dia,so kene la kuarkan.utk kuarkan ni,kena belah sket la lengan tu..tp kalo dlm masa x smp 3 tahun,kte dah plan nk ada anak semula,bole kuarkan bile2 jek.eh tp kene gi jupe doktor la.jgn plak memandai nk kuarkan sendiri.terer sgt namanye tu kalo nk membelah lengan sendiri!

 

implanon ditanam bawah lengan

implanon ditanam bawah lengan

masa doktor tanam implanon ni,xyah risau atau takut la.doktor akan kasik anesthetic(bius) dulu.sbb tu korang mmg xkan rasa pape.langsung x sakit! aku pun layankan tengok jek doktor tu masukkan smp abis.sampai aku jadik kompius, implanon rod tu dah masuk ke blum..huhu.

ok..kalau nak tau lebih lagi…sila la view kat page ni IMPLANON

SELAMAT HARI RAYA!!!

utk kali ketiga 1 syawal aku sambut kat umah mertua..huhu. 😦 oppss…bkn x suka ye..cume rasa x syok sbb x dpt blk kg sendiri.korang pn mesti rasa mcm tu gak kan kan kan.sape suke beraya kat tpt lain selain dari kg sendiri,betol tak??huhu..

1 year kawen tu mmg plan balik umah mertua.ye la sbb dekat ngn kl kan.so,balik la umh mertua dulu. then 2nd year tu plak,masa tu dh sarat mengandung tinggal tunggu hari je masa tu.rashi plak time tu tengah training.sbb pikirkan susah rashi nk dpt cuti(paternity leave & raya leave),so amik keputusan,raya kat mantin jugak sbb kalo time tu aku blk BP,lum tentu rashi leh blk.ye la BP kan jauh,susah sket nk blk.kalo mantin tu,45mins je dari kl.so,kalo takat dia nk lari2 kejap tu..xde hal la.

memikirkan dh 2tahun sambut raya kat mantin,dah plan awal2 tahun ni sambut kat BP plak la..tapi..huhu…tak dpt blk jugak.sbb rashi dah start keje ni..susah gile dpt cuti.memula dia kata tak cuti raya.ingatkan mgkn cume 1week raya tu je x dpt cuti(sbb kene cover org2 lama) tp rupanya 1 bln raya ni mmg xde cuti langsung! alahai..sedihnye aku. sudahnye aku tepon mak..suh mak dtg beraya kat sini jek..huhu..tp sudah sedia maklum mmg la x bole.kalo parents aku nk turun kl pun mgkn 1 atau 2 minggu lepas raya. mana taknye,umah parents aku tu kalo time raya,x putus2 org dtg beraya..alahai..

teringat dulu time raya…ramai gile sedara mara dtg umah. dah la pesen sedara mara belah mak aku tu suka dtg berkonvoi. skali dtg smp dekat 10bijik keta.sedara mara belah bapak aku pun sama.suke beno dtg berkonvoi..aduhai..smp lebam keje aku mengangkat air jek. tu x masuk kalo mak aku nk masak byk2 bagi diorg makan plak.kene la angkat pinggan mangkuk,sudu garfu sume..adeh..tu time diorg dtg…time diorg dh blk,nk kene kemas pulak..huh!! mmg lebam! tapi seronok la sbb dpt jupe sedara mara yg mmg susah nk jupe kn.kdg tu 1tahun sekali je jupe..almaklum, sume dok jauh2.

dulu time along ada lagi..selalu gado ngn along sape yg kene angkat air..hahah.masing2 sume malas nk angkat.tp sejak along dh xde,aku sorang je la tukang angkat air. tp tu pn aku selalu kerah adik2 aku angkat..hahha. erm…rindu la kat along…tp sejak dia xde,1kali pn aku x pnh lagi gi kubur dia.dah masuk 6tahun..tak tau la…mmg rasa x bole nk pegi..aku tau ajal maut tu di tangan Tuhan…cume rasa sedih & terkilan tu masih lagi terasa sbb along exciden masa otw nk amik aku…erm…x smp pn 1km dari tpt aku tgu dia tu……dah la..tanak cite…buat sedih jek…erm… al-fatihah.

eh..lupe la cite cane raya tahun ni… mcm bese la,mak mertua aku ni tiap2 tahun buat ketupat daun palas jek.mmg x penah wat ketupat nasi tu..huuu..tu yg wat x syok raya tu. kalo ada pun,ketupat segera..alahai.xpe la…janji mcm ketupat gak bile dh potong2..huhu. pastu ada lemang(2btg je la,tu pn sedara kasik). mertua aku masak(aku ada dlm sesi tlg menolong yek!) rendang ayam(mesti la ayam kg,baru sedap kn),rendang daging,kuah lodeh&kuah kacang.oh..jgn pelik yek..mmg xde sambal goreng…huhu…tu yg wat rindu gile kat sambal goreng mak aku tu.. 😦

pagi ni)raya ke-2…pepagi lepas subuh,ktorg terus gerak balik ke kl.sbb rashi kene keje.arini dia on 24jam lagi..erm..buhsan la aku dok umah…mcm bese jugak,kalo dia xde umah..mmg x berasap la dapo aku tu.tp kdg2 masak la jugak kan..sbb anak bujang aku tu sebok..”mama…nk mamam..” huhu…tu pn goreng2 jek..mee goreng,nasik goreng,makaroni goreng la.yg simple2 la.hehhe..x kose aku nk masak nasik & lauk pauk sbb byk mane je pn si idan tu mentekedarah..aku plak bukan kesah sgt kalo x dpt makan nasik.eh..bkn riak yek.maksudnye aku mmg x kesah kalo x jupe nasik pn.x mcm sesetgh org yg mmg kene makan nasik tetiap ari,name pn makanan ruji kan.aku lagi suka mkn roti.sbb tu biasanya kalo time rashi kene keje & x blk umah makan,aku mmg makan roti je la… 😀

arini raya ke-2 ni kat tmn desa jek…rasa mcm x raya jek..huhu sbb xde lauk pauk raya pn kat umah.aritu kelam kabut,xsempat nk beli daging ke ayam ke pape pn utk masak.yg ade cume kuih raya jek..tu pn x sempat nk beli..betul2 kelam kabut sbb rashi keje x tentu masa…susah nk kuar gi beli brg.kuih yg ada pn sbb rashi dpt hamper kat opis dia..huih! seb baik..kalo tak,gamaknye tetamu yg dtg umah arini,makan kek coklat ngn conflakes madu yg aku buat tu je la…ehe…

arini yg dtg beraya umh aku cume sorang jek.wanie(bdk O2 dulu-tpt aku keje dolu2 tu).dia dtg pn x mcm beraya..haha..patutnye aku yg jamu dia makan..ni terbalik.dia yg dtg bwk kfc utk aku plak..kekeke..maap la yek.brg2 basah x sempat nk beli utk masak..huhu..so,jamu dgn kuih raya je la..ehehe.si wanie ni smp umh aku tghari..lepak terus smp ke mlm..elok la tu dia melayan bdk2 ni ha…huhu…dpt la aku rileks sket. 😀

sila..sila dtg ke rumah….SELAMAT HARI RAYA..MAAP LA YEK KALO ADE SALAH SILAP TU…..THANKS IN ADVANCE..HEHHE

dodol..kuih siput..alahai..

kelmarin balik mantin..sbb rashi nak kacau dodol.tiap2 tahun dia mesti buat dodol.tak syok kalo x buat dodol katanye…ptg rabu tu..ktorang anak beranak gerak blk ke mantin.smp hentian sebelah nilai,tunggu member dia jap.nak kacau dodol,xleh sorang2.lebam!! tu yg dia ajak member dia join skali tu.tgu member dia smp je dh kul 6.30pm..huh..bajet ngam2 la smp umah terus buka.

pastu terus gerak ke exit nilai.smp nilai,singgah plak kat bazar ramadan jap beli air & kuih sket. smp2 je mantin,dah masuk waktu… lps buka,aku tlg mak mertua aku siapkan brg2 utk wat dodol tu. santan dah disediakan awal.aku tgl bancuh tpg pulut&air je la.kacau kasik tpg tu x berketul2..sementara tu rashi sediakan kuali&idupkan api. anak2 aku plak..ape lagi…tukang kacau la. time aku tgh sebok kacau tpg tu,si idan pn sebok menolong kacau tpg skali..huh..dapat la korang rasa air tgn idan plak..hahhaha.xpe2 tgn dia aku dh bersihkan awal2..jgn takut..ehe..

dah setel brg2 utk wat dodol tu,aku pas kat rashi.so,tugas dia plak utk kacau dodol ngn kengkawan dia.3 org beb kene kacau.kalo tak..mmg x larat la.aku plak melayan idan & iwan main.. tetibe kak ani(org indon.dulu keje ngn mertua aku kat gerai dia.tp skang tak ) dtg.katanye nk buat kuih siput.

tgk cara2 dia buat,rupenye senang jek kuih siput ni haa… blend bwg merah ngn bwg putih.bwg kene byk kalo tak nnt xde rasa mcm kat kedai2 slalu jual kuih siput tu.. pastu blend plak jintan& ketumbar. pastu campurkan marjerin,bwg yg dh diblend tu & tepung. masukkan garam seckup rasa & masukkan jintan&ketumbar yg dh dikisar tadi.uli bahan2 tu smp jadi doh.pastu tenyeh je kat acuan kuih siput..last skali goreng. senang gile beb! huhu..bole la aku try.cume rajin x rajin je la…hahhah sbb tgk nk kene tenyeh tu mcm leceh sket jek..hahhaha.

happy besday iwan…..oh,and my dearest fren yah.. :)

120909

semalam, (11/09/09) iwan dah 1 tahun. cik yah pun dah 27tahun yek..ehe… utk besday ke 27 si yah ni,aku x tau la ape yg dia baru pandai buat.tapi utk iwan. ngam-ngam dia 1 tahun semalam,dia dah start pandai gado ngan abg dia..wahhhhhh. berebut mainan! adeh… semalam,mcm bese la 2 beradik ni main sama2. sambil2 tu aku lipat kain.aku biar je bdk2 ni main ngn hanger & penyepit baju tu. iwan tgh main2 ngn penyepit baju,si idan datang terus la dia rampas dari iwan..ape lagi..menjerit la bdk kecik nih..beriya2 dia menangis. yg kelakarnye..idan mcm terperanjat tgk adik dia nangis,terus la dia pujuk…”adik…adik..”sambil dia gosok rambut si iwan..hahhaha yeye oo je anak aku sorang nih.tp hampeh,xdenye dia nk kasik balik sepit baju tu kat si iwan..hhaha…seb baik iwan nangis kejap jek,pastu dia npk mainan lain plak..huh! tu baru 1 perkembangan otak si iwan dpt semalam.

ptg semalam aku saje la marah si iwan sebab dia panjat katil..huhu.utk makluman, si kecik yg berbontot besa ni dah pandai memanjat sana sini yek.aku mmg x larang la dia nk panjat,biar kan aje..kalo x smp bile plak dia x pandai nk memanjat,kan. tp semalam aku saje la marah dia sbb panjat katil…terus la dia meraung! aih..terkujat aku..sejak bile la pulak bdk ni pandai melalak nih…sbb selama ni si iwan ni kalo nk dgr dia nangis punye la payah.asik tergelak,asik tersengih.selagi dia x sakit sbb jatuh ke atau si idan buat ke,mmg la xkn dgr dia dia nangis. seriously mmg sng gile jaga si iwan ni. x mcm masa idan kecik2 dulu…asik nangis jek..pastu langsung tanak kat org lain lagi2 kalo mmg dia x kenal. si iwan ni plak..sape je hulur tangan..mmg cpt2 la dia capai mintak dukung..aih..bahaya betol,sng kene bawak lari orang anak aku yg sorang ni ha….opsss…ok2.sambung blk cite. dah pandai nangis bile kene marah. pandai jugak melawan balik bile kene marah…bile aku ckp..”haa..panjat..panjat..” pandai pulak dia lawan balik…” ehhhh…ehhh”.. huh! tak padan kecik!

semalam jugak…1st day iwan pandai isap straw! wahhh…..pandainye! aku saja je sua botol air idan yg berstraw tu kat iwan…ingatkan dia masuk mulut je straw tu..tp tetibe aku tgk air tu bergerak plak!..hahha…iwan dh pnd sedut rupanya..ehehhe..pandai anak mama yek..

erm…pejam celik pejam celik..kejap je dh setahun. smp skang aku mmg xleh lupe la time nk beranak kan iwan ni. 1 tahun yg lepas,mcm bese lepas buka,lepak2 tgk tv. sbb xde cite bes,aku layankan akademi polis.tetibe jek terasa senak perut…memula ingatkan angin sbb gastrik..ye la,pose kan. pastu rasa mcm lain mcm jek sbb dia konsisten.rerupenye nk beranak..huhu..

memandangkn bulan pose,aku mmg dh plan nk wat sendiri kek utk iwan. seb baik sya dtg umah lps dia abis keje. si rashi plak, terpaksa buka kat luar ngn bos dia. mcm bese keje aku kat dapo,sya keje dia jadik bbysitter..hehheh.lepas je buka ngn sya,iwan & idan,ktorang lepak2 jap. pastu aku terus start buat kek coklat. time aku tgh pukul butter(manually by hand! sbb xde cake mixer..huuu),time tu la idan sebok kaco.aih…sudahnye sbb tanak kasik dia kaco,aku bagi dia sket adunan butter&gula yg aku tgh pukul tu.pastu sket2 dia mintak lagi..huh..silap2 mmg x jadi la kek aku kalo mcm ni. pastu aku panaskan plak koko. ape lagi,balance koko yg aku mmg saje tglkan sket utk bdk2 tu pn licin dikerjakan dek iwan,idan & auntie sya(cekgu yg mengajar idan menjilat senduk koko). memula ingatkan nk test la steamer electric aku yg baru tu. tp pk2 balik.kalo kukus kek ni,mmg berjam la nk tgu masak.lastly masukkan je dlm microwave. 15mins dah siap..huh!! name pun kek coklat.mmg xleh handle la dia punya bau….hahhahha. masing2 muka dah tak sabar nk melantak.padahal kek tu berasap2 lagi,baru kuar dari microwave tu..hahha.pehtu tambah plak ngn topping coklat gak..warghhh….ngam2 aku siap wat topping tu,rashi pun sampai umah…”wah..cantek2…sedap2..” hahhaha.time topping coklat je cantik. time deko tu…hahhaha hampeh! sbb xde icing,guna je la ape yg ade utk deko. konon2 nak letak HAPPY BIRTHDAY IWAN. skali x muat…sudahnye jadi la HEPI IWAN jek..hhahha

lepas tu,ape lagi…sesi melantak kek! ehehhe…sedap la iwan sbb dpt mkn kek coklat.baru 1 tahun,dh dpt mkn bende manis2 ni..untung la ko dik oi… si idan dulu masa dia kecik2 ni,walaupun dh 1 tahun,mmg aku xde kasik makanan/air manis2.mmg aku bagi idan makanan budak2 jek.xde manis2,xde perisa & perasa2 yg mengarut2 tu..huhu. xpe dik,sbb semalam besday adik,mama bagi sume yg adik nk mam k..hehhe tp semalam jek la..lps ni,jgn harap! tgu ko dh 2tahun baru leh mkn mcm2,mcm abg ko tu ha…eheh

positive H1N1 pulak…isk

isk…aritu baru je buat entry pasal iwan cuma suspek h1n1… tapi tengahari tadi tetibe dpt call dari hospital yg iwan admitted aritu..doktor dah wat test darah,hingus,air liur & kahak..and confirmed iwan H1N1. isk…terkejut gak dengar..sbb ingatkan jangkitan paru2 biasa jek.

erm…tp doktor ckp insya allah xde pape.antiviral yg hospital bekalkan pun ade lagi sket. kalau ikut dos,esok pagi iwan kene makan dos terakhir.doktor pun dah pesan, ubat yg dibekalkan tu utk 1 minggu je,x abis terus buang. erm…harap2 lps ni sume ok la.. lagi 2 minggu nak ke klinik/spital terdekat utk follow up plak.

risau kan si idan ni je.sbb dia sorang je yg x makan antiviral tu.erm…tadi masa doktor tu call, tanya gak dia pasal idan. tapi dia kata jgn risau. selagi idan x demam balik,insya allah xde pape. tp kalo idan demam balik,terus ke spital & mintak antiviral tu.erm…

tapi kalo ikutkan progress idan & iwan..tgk dedua makin sehat. tinggal batuk & flu je x ilang2 lagi.sian tgk kan. asik berair je hidung diorg… tp xpe la..selagi diorg aktif,kuat minum susu..kuat makan…insya allah sumenye xde pape.

harap2, ni 1 kali je la yg budak2 ni demam serentak.huhu..mmg pening la pala aku melayan. iwan baru 1st time demam ni. x meragam sgt,cume nampak lemah je la,kurang main & asik tdo. tapi selalunya tido dia terganggu sbb batuk & hingus yg byk smp susah nk bernafas dari hidung. bila tido malam jek mesti bangun setengah jam sekali.adoi…mmg aku xleh nk tdo la.kejap2 sapukan Children VaporBalm tu kat idung,dada & blakang badan bagi rasa lega sket. dah la malam aku x tdo,siang plak mmg xleh nk tdo langsung la sbb nk melayan kerenah idan plak.. :((

si idan plak, walaupun batuk2 & flu tp xde masalah dgn tido. kalo terjaga dari tido, tepuk2 atau bagi minum air, idan sambung tido balik. tp yg xleh handle time dia demam ni sbb kerenah dia. angin xde ribut xde, tetibe nak dukung. pulak tu bukan nk dukung berjalan ke mana. suh aku berdiri & dukung dia je..pergh dh macam tunggul plak aku ni..dah la dia ni tulang besi.nampak je kurus tp adeh…beratnye la hai…mmg mengah la aku kalo dukung si idan nih. time demam ni,hangin dia tinggi betol. sket2 nak ngamuk. sket2 nak marah2. ngada2 dia melampau2. smp kan kadang2 bile aku dah geram,kalo aku ckp berkali2 dia tanak dgr..mmg aku biar je la dia nangis.pastu aku masuk bilik,tutup pintu. pastu pandai plak bukak pintu,carik aku dlm bilik.nangis2 & peluk aku.yg geramnye pandai pulak dia angkat tangan sumpah…siap ckp “janji..” x buat lagi la kononnye.salam tangan aku & cium pipi aku.berenti je nangis, elok main semula…tak smp 10minit..dia buat perangai lagi…adeh…pastu janji lagi…huh…ape nak dibuatkan? sabar je la…

er..yah…kalo la anak ke-4 aku ni same perangai mcm idan ni..sanggup ke ko nak bela? hahaha

a new tag from yah

1. Apa yg paling mahal pernah kamu miliki? keta aku tu la..tu pn bank punye(lum abis baya loan)

2. Apa yg kamu rasa sekarang ni? buhsan sbb xleh nk tdo wlpn dh kul 1 am..anak2 dah lama selamat.laki aku plak keje 24jam.esok pg baru balik..adoiiii buhsannnn

3. Apa yg buat kamu marah? tah la..pepagi buta ni xde rasa nk marah plak

4. Apa cita-cita kamu? nk amik skill memasak dari mak..huhu rajinkah aku???

5. Sejauh mana usaha kamu dlm menjadikan cita-cita kamu satu realiti? er..walaupun lum start pape tp dah ade niat…niat tu penting!! hahha

5. Kamu suka bila? bila ada masa utk kumpul ngn hubby habiskan masa sama2 ngn anak2 tanpa perlu memikirkan kerja2 umah yg tergendala…huh!

6. Apa yg buat kamu stress? idan dah mula kuat tantrum..adoiiii!!!

7. Adakah kamu bijak menangani stress? kenapa? sedang cuba utk jadi bijak sbb kalo x bijak,mmg dah lama kepala aku ni kuar api

8. Siapa yg kamu rasa paling dekat dengan kamu? my two lil’ precious

9. Apa yg membuatkan kamu menjawab soalan-soalan ini? jawapan soalan no 2

10. Siapa yg kamu rasa paling layak meneruskan tag ini? korang2 yg tgh buhsan mcm aku