every single day..part 2

 

VERSION: RASHI’s OFFDAY

6am: subuh. tdo balik.

8am: bangun…terus ke dapo buat air dulu…dh lapa gile! huhu..mmg tiap2 ari, bgn pagi je, perut terus berkeroncong. dpt minum nescafe secawan,baru leh start wat breakfast. kemas umah laju2,sapu & mop sblm bdk2 bangun. kalu sempat, surf net kejap..

terbongkang

         harap maklum,bantal sebanyak ini diperlukan untuk kepungan. ini pn, mlm2 si iwan leh jatuh katil jugak.adoi…terpaksa menggandakan bantal yg sedia ada.

9.30am: anak2 bangun..mandi. layan tv. kuarkan ayam/udang etc yg frozen. prepare brg2 nak masak untuk lunch..dan mcm biasa, kt mane aku pegi, kt situ la bdk2 ni berdedai2 mengekor..

oh yes..another disaster!

       berkali2 aku kemas,berkali2 jugak jadi mcm nih..adeh. pintu kabinet sebelah tu,aku dh ikat dgn tali awal2.kalo tak, mau ranap segala pinggan mangkuk… ni la yg jadi tiap kali aku nk ke dapur. tp tetap akan terjadi jugak walaupun aku x ke dapur…haihhhh

10am: rashi balik keje..breakfast sama2 tp kdg2 rashi x breakfast pn,terus je tido..huuu. elok je anak2 memulakan sesi pembongkaran kotak mainan,aku terus start masak..masak laju2. kadang tu terpaksa tglkan dapo jap sbb idan membuli adik…haihhh.

11am: time iwan tdo..sambung masak balik. idan x abis2 dgn sesi ‘MENGEMAS’ dan tgk tv.

12pm: abis masak,dok lepak jap sambil tgk idan main. selalunye kalo xde sesi membuli,1jam dh siap masak.ckup la 3 lauk jek.dh x larat masak lebih2 tu pn simple2 je la. tp kalo time masak,kejap2 kene tgl dapo,tgk bdk2 nih…maunye x smp 2jam memasak…aduhai..jenuh betol.

1.30pm: cepat2 tuka channel yg memboringkan.mmg la aku xkn bukak TV9 tu,sbb xnk kasik idan tgk Wonderpets. nk suh dia tido cepat2,biar aku leh rilek jap..huhu..iwan dh mula bising dlm buai,nk bangun. cepat2 kasik susu,buai lagi..biar dia tido lagi. idan tido. aku kemas umah lagi,simpan mainan& segala yg bersepah2. sapu & mop lagi skali..basuh baju. rehat2 sambil baca paper.

2.30pm: panaskan lauk.kejut rashi bangun makan..kadang tu dia x bgn pn smp la ke ptg. aku terpaksa la menahan perut.mkn bende ngarut2 je wat alas perut. mak aku pesan,mesti makan sekali dgn suami.paling tak pn, tgu suami makan dulu baru kte makan.

4pm: anak2 bangun tdo. layan diorg tgk tv pastu mandi.

mari kite bergoyang bontot sambil mendengar lagu

6pm: aku dh x larat.membaringkan diri kt sofa jek.konon nk lelap jap..tapi “MAMA..MAMA…ANGUN..ANGUN..” adeh..biru mata hitamku…“yelah..yelah..” layankan anak2.

jalan terkedek2 mcm itik

7.30pm: panaskan lauk.dinner. kadang2 aku makan sambil suap anak2.tp selalunye suapkan anak2 makan je.aku jamah sket2 je sbb dh x lalu nk makan. penat kot.tah ek. abis makan,kena sapu & mop lagi.tp kali ni kat area meja makan je sbb dh x larat nk sapu & mop 1 umah lagi. dh x larat membasuh pinggan mangkuk.biarkan longgok smp mlm jek..dh mlm,kurang penat sket baru basuh…huuu

8pm: sambung baca paper & tgk tv beramai2.idan mula hyper.selalunye asal malam je,mula la idan terlebih hyper.aku pn xtau apasal. ada article tulis,mlm2 bdk2 hyper sbb ngantok nk tdo.adeh…tp idan ni…hyper smp kul 11 mlm,ngantok ke hapenye… bila idan mule hyper je..mula aku pening kepala.mau migrain aku menaham geram jek..isk

10.30pm: tidokan iwan. layan idan ngn rashi tgk tv.

12am: idan tdo. aku teman rashi tgk dvd pulak…layan smp kul 3am. tidooo.selalunye walaupun rashi xde umah, time tdo aku mmg kul 1-2am..sbb dh terbiasa xleh nk tdo awal…tp ngantok mcm mana pun esok paginye..terpaksa gak bangun awal… 😦 huaaaa.bagaimanakah mataku tidak lebam membiru…adoi

Advertisements

every single day…

 

VERSION: RASHI OFF TO WORK

6am: bangun tdo.subuh. prepare breakfast.

6.30am: kejut rashi. common phrase..”5min pls..” dan mcm bese, lps 4-5kali 5min baru dia bangun! kalo dia bangun awal, jemaah skali.

7am:breakfast. chit chat. rashi gi keje. aku start kemas umah.

8.30am: surf fb, blog, online paper.

9.30am: anak-anak bangun. bukak tv kasik diorg layan Barney & Hi-5 sambil minum susu.abis je cite fav diorang, berdedai-dedai bdk2 ni masuk bilik(aku online kat bilik). mula la sorang tekan sana,sorang tekan sini… “dah..ok..ok…jom shower!

10.30am: layan tv. . er..tp rasanye melayan tgk bdk2 ni main.huuu. makan breakfast lagi sambil suapkan idan & iwan. 

11112009713

”]1111200971411.00am: iwan dh boring main.buai iwan. idan lyn tv & main sorang2.iwan tdo 1 jam,bangun sambung blk main.

11112009717

mama..mama...abah..abah gofff. "mane?oo abah's glove"

 2pm: zohor.tuka channel TV9. cite katon la, ape lagi.. “wonderpets..wonderpets kami dtg…” lps tu Dora The Explorer pulak. tya je la intisari rancangan TV9 ni kat aku lps kul 2pm.mmg la aku dh hafal.menyambung2 cite katon smp ke ptg..haha.. tibe2 aku teringat time dok keramat dulu.aku hantu tv,sebut je cite/program ape kat tv.kompem aku tau kul bape start,ari ape.hahha.smp bdk2 keramat panggil aku MAT.  hahha..sbbnye ade 1 cite melayu,cite pasal sorang laki ni kaki tv macam aku.hahhhaa name dia MAT.ahahhaha.apetah tajuk cite tu.aku pn dh x ingat..

09112009703

 

2.30pm: time tdo nih. tuka channel lain yg ada cite boring. tp nk tuka kena tgu time iklan kuar kat TV9 tu. kalo tak,mau idan memekak ..”MAMA..TUKA..TUKA..TUKA..” dh tuka cite boring, baru leh masuk iwan dlm buai. aku amik 2 bantal.1 aku,1 idan,letak sebelah menyebelah.kasik susu sebotol sorang..”ok..adik tido, mama buai… Idan,mama ngantok.Idan come sleep with mama..” “tanak..” Dh tau mmg tu jawapannye. “nah..u take this remote. dh tanak tgk, tutup tv“. Aku baring sambil buai iwan.Aku buat-buat tdo.Dh 15-30mins, idan amik pot sebelah aku. hahha..mane tak,layan cite boring.ngantok la dia. [perasan x, aku suka ckp bercampur2 english & malay ngn anak aku.huhu..nk ajar diorg speaking london tp aku dh terbese ckp melayu kat umah…tu yg jadik rojak tu..hahaha…mmg la ajaran sesat betol]

3pm: askar-askar dh kena tembak! basuh & sidai baju. lipat & susun baju. back on surfing…

5pm:asar.askar dh mula bangun…layan Spongebob. mandi.makan roti/biskut/pape je la.lps tu layan ni pulak…

11112009718

ade je idea bdk nih..isk..

11112009719

 

7pm: tuka TV1 -Discovery Channel pulak. biarkn diorg layan haiwan2 tu. aku cepat2 solat magrib sbb masa pendek jek.pastu layan tv lagi..dan..

11112009720

tgh asik main magnet. tampal bukak tampal bukak..

12112009727

oh..yes. its a disaster! ...and its every day...huuu

 9pm: tutup sume lampu kecuali lampu toilet kat dapur.layan tv lagi 1 jam…iwan dh start ngantok. kalo tgh layan cite besh kat tv tu..aku tidokan iwan dlm buai..ehe. tp agak2 kalo cite memboringkan, tdokan dia dlm bilik. tp mcm bese,kena report kat idan. “Idan..adik nk tdo. idan tgk tv dulu,nnt adik dh tdo,mama tgk tv dgn idan k..” kadang dia OK.lps iwan tdo,baru aku join idan tgk tv.tp kadang2 kejap2 masuk bilik..”Mama..kuar..kuar…ngok tv..” kalo dh berkali2 si idannye asik kuar masuk bilik,smp bile si iwan nk tdo..sudahnye “Dik…kite buai je lah…” Lepas iwan dh selamat dlm buai, angkat dia masuk bilik.Layan  idan tgk tv.

10.30pm: “Idan..jom tdo..” “TANAK” “Idan tgk tv sorang2,mama nk tdo.Nnt idan nk tdo tutup tv..ok..” “OK” Kadang tu dia terus tutup TV & masuk bilik. Kadang tu dh kul 11 lebih baru dia masuk bilik. “Mama..nk susu..” Abis je susu,dia pn selamat.

 

secalit pengisian…

recently aku terbukak channel Astro Oasis. Program ape tah tajuknye aku dh lupe,tp pengisiannya oleh Dato’ Dr Fadillah Kamsah (er..betol ke aku eja nama dia tu?) episod kali ni berkisar pasal kekeluargaan atau lebih tepat suami isteri.

nama pn laki & perempuan, suami & isteri.tak boleh tidak,mesti ada selisih faham. cuma kecik atau besar perselisihan tu bergantung pada ego masing2.erm.. xpe la. xyah cite panjang2…kte balik kepada pengisian tadi,antaranya:

Kunci Kebahagiaan Rumahtangga

Bak kata Dato’ kunci nya hanyalah DUA perkara sahaja yg terdiri daripada BISIKAN ILMU & BISIKAN SYURGA, iaitu:

1. Jadikan AMALAN 10 minit tazkirah, baca hadis2 / tafsir Al-Quran / buku-buku agama tiap-tiap hari bersama keluarga.

2. Untuk para isteri, yg ini amat penting. NIAT dalam hati, segala kepayahan membesarkan anak, melayan suami, menjaga rumahtangga adalah untuk keredaan ALLAH  dan bukannya untuk keredaan suami semata-mata. Walaupun perit jerih tidak dihargai suami, tapi dengan keredaan Allah mudah-mudahan balasannya SYURGA.

 

…mungkin ada benarnya byk penceraian yg berlaku sbb tidak disusuli dgn 2 perkara tadi. erm…fikir2kan lah…

SANTAPAN DIRAJA@ONE WORLD HOTEL

Since last month suamiku yg terchenta dh masukkan nama ktorang utk dinner ni.mcm biasa la,dgr dinner jek aku jadik terlebih excited..hahha…bkn excited sbb dpt dinner ngn sultan selangor yek tp sbb dpt makan!! haha.. Dan mcm yg korang sedia maklum, start dari last month lagi aku dh sebok carik dress,tudung & make up(aku jarangg sgt mekap yek).ehehe..

arfah suggest 1 kedai kat metro kajang(metro lama) utk carik dress,murah2 & cantik2 katanya. esoknye aku terus gi carik kedai tu.nk carik kedai lain,bkn aku tau kat mane pn sbb x pnh nk tengok2 kedai yg jual dress ni apetah lagi membeli. smp je kedai tu terus je carik dress. berkali2 jugak la asik kuar masuk dlm fitting room tu. fashion consultan aku sape lagi kalo x bkn incik lashi tu..huhu… puas menukar baju, akhirnye jumpe gak yg berkenan & senang nk mix&match.lepas tu jenjalan lagi kat metro tu jumpe plak kedai levi’s & dockers. dan incik lashi skali lagi bermurah hati membelanja aku 2helai jeans & sepasang kasut levi’s. (laki aku tgh kaya time ni,ape lagi..dia yg offer nk belikan..aku amik je la.bkn aku mintak yek!). setel shopping, terus cabut blk sbb dh mlm.

1minggu before dinner day tu, aku sebok plak carik tudung nk digayakan. naik biol mencari tudung & pk cane nk menggayakan tudung tu. 1 hari aku terjupe 1 kedai(push cart kt dlm Giant Kinrara) jual tudung. ternampak tudung CT. puas memikir pasal tudung, aku beli jugak tudung CT tu ngn anak tudung yg ada awning tu skali. setel bab baju ngn tudung.pastu teringat plak aku xde lipstik, yg ada cume lip balm sheer colour tu je ngn lipstik tah tahun bile punye. seb baik kt dlm Giant tu ade Guardian, terus la aku sambar barang2 yg kurang dlm list brg mekap aku tu.

DINNER TIME!!

11am: Bro-IL aku anta MIL aku kat umh. aku hidangkn nasik goreng & nescafe..”mak xyah suapkn bdk2 ni makan yek.klu nk bagi pn sket jek.diorg baru pas bekfes tadi”. MIL said,”OK” tp sambil menyuap idan & iwan makan.suap punye suap,pinggan dh licin, dan dan idan terus muntah. “la…tu la.tadi mama dh ckp jgn makan lagi nnt idan muntah..isk..”

11.30am: panaskan lauk yg aku dh masak pepagi buta tadi. ayam masak merah, sup sayo(kentang,bbycorn,cendawan,carrot+tahu telo) & goreng cendawan celup tepung.

12pm:” mak nk mkn ke?mas hidangkan”…”xpe la.tunggu abg ko smp la..mak pn kenyang lagi..”. aku pn tdokan iwan sbb dia dh start bising2 nk tdo.idan syok menyelongkar kotak mainan dia tu. aku pack baju2 & susu bdk2 ni.MIL aku dtg sbb nk bwk balik bdk2 ni.mule2 mnt tlg Sya jaga tp pk2 kesian plak takut x terhandle nk layan bdk 2 ni.kebetulan BIL aku turun KL arini sbb nk buat VISA dia,terus la suh dia angkut bdk2 ni skali.(Smlm BIL dh dtg nk amik idan & iwan tp idan melalak tanak ikut.beriya2 nangis tanak masuk keta.BIL balik ngn tangan kosong.huhu). Sbb tu arini MIL ikut skali,sbb ingatkan idan mesti tak nangis & mesti nk ikut balik kg.

1pm:rashi balik dari keje..terus amik pot kt sofa.

2.30pm:BIL smp umah.rashi bgn tdo.lunch.terus angkat beg baju bdk2 ni. idan dh start menangis tanak ikut.iwan mcm biasa tetap steady.sengih jek.MIL yeye pujuk tp idan tetap melalak. [alamak…cane pulak nk buat ni..] .BIL & MIL turun bawah, tgu kat keta. aku puas pujuk idan yg tgh melalak tp tetap x jalan jugak.yeye dia tanak ikut.last choice, rashi dukung adik. aku dukung idan(struggle weh sbb idan langsung tanak kena dukung sbb tanak ikut balik kg). pujuk idan,borak2 ngn idan. dia benti nangis. smp kat keta nangis balik sbb takut tgk MIL & BIL.[adeh..kesian la pulak anak aku nih….].masukkan idan & iwan dlm keta,tutup pintu,terus aku blah naik umah sbb x smp ati dgr sore idan melalak,jerit2 panggil ‘mama…mama..mama..”. dah 10mins, aku call MIL tanya pasal idan. idan baru benti nangis.dia dh syok tgk keta banyak,lori,bus&kren. [lega..!]

2.45pm:suamiku berkata sebelum tidur “kite gerak dari umh kul 6.kejut bi kul 5 ye yang..” ok! aku start pasang butang,tali & tah pape lagi kt baju istiadat rashi.kemas2 umah.pack baju utk terus blk kg lps dinner nnt.

5pm:mandi. “bi..bangun yang dh kul 5″….”er..5mins lagi yek” [dh aku agak jawapan tu].akhirnye lps 5 kali 5mins tu baru dia bangun!

5.30pm: start make up & get dressed.

6.15pm: kuar umah menuju ke IPD PJ.rashi sebok tanya jalan ke ONE WORLD HOTEL tu kt anggota & pegawai kat situ.at last sorang anggota offer nk escort ke hotel tu. wahh!!!! aku excited. nk gi dinner je siap ade escort! haha…

06102009698

otw ke hotel

6.45pm:dh agak2 cuak sbb takut lambat smp.dari PJ nk ke Damansara Utama.jauh tu..jalan PJ beb,mmg jem gile la time nih.bumper to bumper weh!konvoi 2 keta.keta kami & pegawai rashi.aku kagum kejap sbb escort tu dgn selamba bukak jalan utk ktorang waktu jalan tgh pack dgn keta.aku & rashi asik dok gelak dlm keta & rasa excited gile sbb ada escort.hahha semata2 nk gi dinner nih. otw tu, ada 1 lagi moto polis, tah mana dtg tetibe tlg escort skali.depan blakang escort!! haha..dh mcm permaisuri aku rasa.

7pm: sampai hotel. pergh gile..15mins je! mmg x caya la. registration.

DSC00143

erk agak skema gamba ini.tp kena jugak tunjuk sbb arfa sebok nk tgk dress..hahha

12112009723 12112009722

DSC00123

"org dh pkai kasut tinggi tp nape npk pendek jugak ngn bi?" "bi punye kasut pn bertumit jugak.."

”]DSC00126

 DSC00141

7.45pm: masuk dewan makan.tgk tentative.[erk..pegawai atasan masuk kul 8?sultan masuk kul 8.40?gile kebulur aku mcm nih!]

8.40pm: sultan selangor smp. sume tetamu bangun. persembahan nafiri & tarian sambut kedatangan sultan. peniup bagpipe & panji masuk dewan. sultan duduk,baru hadirin duduk. bangun balik.toast(air ribena) to Agung[tp xde pn agung dtg].duduk.bangun balik,toast to Sultan Selangor.duduk.bangun lagi,toast to PDRM.duduk.[at last!] ucapan Menteri Besar Selangor.Ucapan pendek dari Sultan Selangor.

9.30pm: persembahan okestra. sultan makan…kita makannnn! [huh..lapo gile!!] appetizer-er lupe namanya.tp rasa mcm tuna+udang.sedap![tp x tau la sedap sbb lapa ke ape]. bun is served. lepas sebijik abis,2 bijik si steward [hai,skang hotel pun pakai steward bangla je] tu letak kt pinggan aku. mushroom soup arrived! rasanya ada 4-5bijik roti aku makan kot.mmg tahap lapa gaban. main course-ade 3 choice(awal2 lagi masa bagi nama utk ke dinner ni dh kene bagi tau pilihan kte)utk aku..er lupe nama tp aku punye ayam bergulung+caramelled potato.rashi amik sea bass apetah.tp lebih kurang ikan steam la.1 lagi tenderloin grilled tu x tau la ape rasa tp tgk mcm x bes jek..daging dia tebal gile! last skali dessert-chocolate brownies with vanila ice cream. rashi ckp rasanya sama mcm kek coklat yg aku slalu buat tu cume bezanya topping je aku x reti buat..[ehehe..kembang sekejap!]

DSC00139

my main course the dessert

DSC00128

Tn Gunam(rashi's officer) is next to us

DSC00131
DSC00132

cheers!!

DSC00133

DSC00134

”]DSC00136

11pm: Persembahan nyanyian dari Latif Ibrahim.walaupn aku x minat & rasanya x penah dengar lagu2 dia.tapi tetap kagum sbb suara dia mmg sedap. Persembahan nyanyian dari Salasiah Mohamad.Siapa tah dia nih,langsung x kenal tp suara pn bole tahan la. Persembahan tarian tradisional dari penari kebudayaan. Peniup bagpipe masuk dewan. Hadirin bangun dan hormat pada panji. Panji disimpan.

12am: Majlis selesai.|

kembali lagi…

alahai..lamenye x update blog nih.nk kate xde cite menarik…ade je cite tetiap ari nk dicitekan.cuma lagi suka view fb & blog kengkawan. tp sbnrnye malas nk menaip.bak kata arfah.. kan bagus kalo kte ckp je keyboard ni leh tekan sendiri..hahhaha

sejak 2 menjak ni aku rasa mcm malas nk masak.sbb asik masak jek….smp otak x dh jem nk masak ape.blk2 lauk yg sama.agak2 nk rasa lauk lain, bukak la buku resipi ke…online resipi ke baru dpt rasa masakan baru. tu pn kdg2 bahan2nye x ckup.tp sbb nk makan gak…hentam jek,main campak jek bahan2 yg ade dlm periuk tu…janji rupa sama, rasa pn ok..haha…

sbnrnye aku nih kureng sket makan nasik. tp kalo dh tu je ade kt umah…mmg makan la jugak kan. aku lg suka yg simple2..roti ke, bihun, makaroni ke pasta ke…xtau la nape tp gaknye sbb aku rasa kalo mkn nasik ni mcm leceh jek..nk kene berlauk pauk.lauk plak nk kene 2-3 jenis kalo x, x syok nk makan.sbb tu tiap kali aku masak..kene la buat 3-4 lauk. 1 lauk wjib utk anak2 aku.selalunye sup2 la, sup ayam+kentang+carrot atau sup sayo(bbycorn,cendwn etc)+tauhu telo atau lauk2 yg x pedas la.2-3 lauk utk aku nk laki aku.kdg tu tekak lain2..so terpaksa la masak lauk lain2 jenis plak..tp kene pastikan lauk atas meja x lebih dr 4 lauk sbb jap lagi kang x tau mane 1 plak yg nk dimakan. tp kdg2 aku x makan pn..sbb lps dh masak, mesti xde selera nk makan..xtau nape..kyg amik bau masa masak kot.

skang ni pn, bila nk wat keje umah,sapu ke..mop ke…basuh baju ke…rasa malas gile.boring kot sbb buat bende yg sama tetiap ari..lagipn xde masa untuk chill! huuu…tp nk wat cane kan…this is the price i hv to pay to be a wife & a mother.. kadang tu terase mcm aku perlukan masa aku sendiri. kua umah gi jenjalan sorang2,gi shopping sorang2…without my hubby & my kids. bukannye x suka kalo diorg ada sama..tp situasi antara ada yg teman & tak..mmg lain. bila diorg ada sama, mmg syok sbb dpt jenjalan 1 family. happy bile tgk diorg gelak2 & main sama2. tp dlm masa yg sama jugak, aku kena ikut bdk2 ni punye flow..tempat mana yg bole gi,mana yg xleh gi…bape lama masa leh amik,kejap ke lama..mcm2 la kena fikir & plan. dan yg sbnrnye..aku rindu masa zaman muda2 dulu.ikut suka je nk buat ape..eh zaman bujang la…skang pn muda lagi weh! haha…

erm…tp xpe la…smp bile plak nk membujang jek kn. mmg bersyukur sgt2 sbb dh ade family sendiri ni. kalo dulu mmg x reti & malas masak & kemas umah..skang ni dh byk improvement. masak pn not bad(haha [pujian kepada diri sendiri)…mengemas pn dh rajin..ehe.. dan yg plg penting, aku dh tau ape rasanye jadik mak. lagi la bile anak2 dh mula membesar, dh mula pandai melawan(geram aku ngn idan!! isk)…baru la tau cane rasa sorang mak bile anak2 melawan & tanak dgr ckp. tgk anak2 membesar dpn mata ni,rasanya kejap sgt masa berjalan. dari zaman solo, skang dh ade 2 org askar. dari askar2 tu kecik smp la skang dh besar.. sok  lusa,pejam celik..tau2 anak2 dh sekolah, dh keje..dh kawen..erm…mudah2an anak2 kite sume nnt jadi org yg beriman & berjaya…amin…

eh..sori la aku pn xtau ape aku melalut..tetibe otak jadi jem..padahal aku nk cite yg last friday(061109) aku gi dinner ngn rashi..’SANTAPAN DI RAJA’ dgn sultan selangor beb!!! hahaha…glamer jek aku rasa..hahhah..ok la…tunggu je la yek di lain entry..hahhahha