SANTAPAN DIRAJA@ONE WORLD HOTEL

Since last month suamiku yg terchenta dh masukkan nama ktorang utk dinner ni.mcm biasa la,dgr dinner jek aku jadik terlebih excited..hahha…bkn excited sbb dpt dinner ngn sultan selangor yek tp sbb dpt makan!! haha.. Dan mcm yg korang sedia maklum, start dari last month lagi aku dh sebok carik dress,tudung & make up(aku jarangg sgt mekap yek).ehehe..

arfah suggest 1 kedai kat metro kajang(metro lama) utk carik dress,murah2 & cantik2 katanya. esoknye aku terus gi carik kedai tu.nk carik kedai lain,bkn aku tau kat mane pn sbb x pnh nk tengok2 kedai yg jual dress ni apetah lagi membeli. smp je kedai tu terus je carik dress. berkali2 jugak la asik kuar masuk dlm fitting room tu. fashion consultan aku sape lagi kalo x bkn incik lashi tu..huhu… puas menukar baju, akhirnye jumpe gak yg berkenan & senang nk mix&match.lepas tu jenjalan lagi kat metro tu jumpe plak kedai levi’s & dockers. dan incik lashi skali lagi bermurah hati membelanja aku 2helai jeans & sepasang kasut levi’s. (laki aku tgh kaya time ni,ape lagi..dia yg offer nk belikan..aku amik je la.bkn aku mintak yek!). setel shopping, terus cabut blk sbb dh mlm.

1minggu before dinner day tu, aku sebok plak carik tudung nk digayakan. naik biol mencari tudung & pk cane nk menggayakan tudung tu. 1 hari aku terjupe 1 kedai(push cart kt dlm Giant Kinrara) jual tudung. ternampak tudung CT. puas memikir pasal tudung, aku beli jugak tudung CT tu ngn anak tudung yg ada awning tu skali. setel bab baju ngn tudung.pastu teringat plak aku xde lipstik, yg ada cume lip balm sheer colour tu je ngn lipstik tah tahun bile punye. seb baik kt dlm Giant tu ade Guardian, terus la aku sambar barang2 yg kurang dlm list brg mekap aku tu.

DINNER TIME!!

11am: Bro-IL aku anta MIL aku kat umh. aku hidangkn nasik goreng & nescafe..”mak xyah suapkn bdk2 ni makan yek.klu nk bagi pn sket jek.diorg baru pas bekfes tadi”. MIL said,”OK” tp sambil menyuap idan & iwan makan.suap punye suap,pinggan dh licin, dan dan idan terus muntah. “la…tu la.tadi mama dh ckp jgn makan lagi nnt idan muntah..isk..”

11.30am: panaskan lauk yg aku dh masak pepagi buta tadi. ayam masak merah, sup sayo(kentang,bbycorn,cendawan,carrot+tahu telo) & goreng cendawan celup tepung.

12pm:” mak nk mkn ke?mas hidangkan”…”xpe la.tunggu abg ko smp la..mak pn kenyang lagi..”. aku pn tdokan iwan sbb dia dh start bising2 nk tdo.idan syok menyelongkar kotak mainan dia tu. aku pack baju2 & susu bdk2 ni.MIL aku dtg sbb nk bwk balik bdk2 ni.mule2 mnt tlg Sya jaga tp pk2 kesian plak takut x terhandle nk layan bdk 2 ni.kebetulan BIL aku turun KL arini sbb nk buat VISA dia,terus la suh dia angkut bdk2 ni skali.(Smlm BIL dh dtg nk amik idan & iwan tp idan melalak tanak ikut.beriya2 nangis tanak masuk keta.BIL balik ngn tangan kosong.huhu). Sbb tu arini MIL ikut skali,sbb ingatkan idan mesti tak nangis & mesti nk ikut balik kg.

1pm:rashi balik dari keje..terus amik pot kt sofa.

2.30pm:BIL smp umah.rashi bgn tdo.lunch.terus angkat beg baju bdk2 ni. idan dh start menangis tanak ikut.iwan mcm biasa tetap steady.sengih jek.MIL yeye pujuk tp idan tetap melalak. [alamak…cane pulak nk buat ni..] .BIL & MIL turun bawah, tgu kat keta. aku puas pujuk idan yg tgh melalak tp tetap x jalan jugak.yeye dia tanak ikut.last choice, rashi dukung adik. aku dukung idan(struggle weh sbb idan langsung tanak kena dukung sbb tanak ikut balik kg). pujuk idan,borak2 ngn idan. dia benti nangis. smp kat keta nangis balik sbb takut tgk MIL & BIL.[adeh..kesian la pulak anak aku nih….].masukkan idan & iwan dlm keta,tutup pintu,terus aku blah naik umah sbb x smp ati dgr sore idan melalak,jerit2 panggil ‘mama…mama..mama..”. dah 10mins, aku call MIL tanya pasal idan. idan baru benti nangis.dia dh syok tgk keta banyak,lori,bus&kren. [lega..!]

2.45pm:suamiku berkata sebelum tidur “kite gerak dari umh kul 6.kejut bi kul 5 ye yang..” ok! aku start pasang butang,tali & tah pape lagi kt baju istiadat rashi.kemas2 umah.pack baju utk terus blk kg lps dinner nnt.

5pm:mandi. “bi..bangun yang dh kul 5″….”er..5mins lagi yek” [dh aku agak jawapan tu].akhirnye lps 5 kali 5mins tu baru dia bangun!

5.30pm: start make up & get dressed.

6.15pm: kuar umah menuju ke IPD PJ.rashi sebok tanya jalan ke ONE WORLD HOTEL tu kt anggota & pegawai kat situ.at last sorang anggota offer nk escort ke hotel tu. wahh!!!! aku excited. nk gi dinner je siap ade escort! haha…

06102009698

otw ke hotel

6.45pm:dh agak2 cuak sbb takut lambat smp.dari PJ nk ke Damansara Utama.jauh tu..jalan PJ beb,mmg jem gile la time nih.bumper to bumper weh!konvoi 2 keta.keta kami & pegawai rashi.aku kagum kejap sbb escort tu dgn selamba bukak jalan utk ktorang waktu jalan tgh pack dgn keta.aku & rashi asik dok gelak dlm keta & rasa excited gile sbb ada escort.hahha semata2 nk gi dinner nih. otw tu, ada 1 lagi moto polis, tah mana dtg tetibe tlg escort skali.depan blakang escort!! haha..dh mcm permaisuri aku rasa.

7pm: sampai hotel. pergh gile..15mins je! mmg x caya la. registration.

DSC00143

erk agak skema gamba ini.tp kena jugak tunjuk sbb arfa sebok nk tgk dress..hahha

12112009723 12112009722

DSC00123

"org dh pkai kasut tinggi tp nape npk pendek jugak ngn bi?" "bi punye kasut pn bertumit jugak.."

”]DSC00126

 DSC00141

7.45pm: masuk dewan makan.tgk tentative.[erk..pegawai atasan masuk kul 8?sultan masuk kul 8.40?gile kebulur aku mcm nih!]

8.40pm: sultan selangor smp. sume tetamu bangun. persembahan nafiri & tarian sambut kedatangan sultan. peniup bagpipe & panji masuk dewan. sultan duduk,baru hadirin duduk. bangun balik.toast(air ribena) to Agung[tp xde pn agung dtg].duduk.bangun balik,toast to Sultan Selangor.duduk.bangun lagi,toast to PDRM.duduk.[at last!] ucapan Menteri Besar Selangor.Ucapan pendek dari Sultan Selangor.

9.30pm: persembahan okestra. sultan makan…kita makannnn! [huh..lapo gile!!] appetizer-er lupe namanya.tp rasa mcm tuna+udang.sedap![tp x tau la sedap sbb lapa ke ape]. bun is served. lepas sebijik abis,2 bijik si steward [hai,skang hotel pun pakai steward bangla je] tu letak kt pinggan aku. mushroom soup arrived! rasanya ada 4-5bijik roti aku makan kot.mmg tahap lapa gaban. main course-ade 3 choice(awal2 lagi masa bagi nama utk ke dinner ni dh kene bagi tau pilihan kte)utk aku..er lupe nama tp aku punye ayam bergulung+caramelled potato.rashi amik sea bass apetah.tp lebih kurang ikan steam la.1 lagi tenderloin grilled tu x tau la ape rasa tp tgk mcm x bes jek..daging dia tebal gile! last skali dessert-chocolate brownies with vanila ice cream. rashi ckp rasanya sama mcm kek coklat yg aku slalu buat tu cume bezanya topping je aku x reti buat..[ehehe..kembang sekejap!]

DSC00139

my main course the dessert

DSC00128

Tn Gunam(rashi's officer) is next to us

DSC00131
DSC00132

cheers!!

DSC00133

DSC00134

”]DSC00136

11pm: Persembahan nyanyian dari Latif Ibrahim.walaupn aku x minat & rasanya x penah dengar lagu2 dia.tapi tetap kagum sbb suara dia mmg sedap. Persembahan nyanyian dari Salasiah Mohamad.Siapa tah dia nih,langsung x kenal tp suara pn bole tahan la. Persembahan tarian tradisional dari penari kebudayaan. Peniup bagpipe masuk dewan. Hadirin bangun dan hormat pada panji. Panji disimpan.

12am: Majlis selesai.|

Advertisements

6 Comments

  1. wah best la mas..tp mmg cantik pun masa ko kawin dulu.hehee

    • ehehe..yeke? tq2…tp adakah bermaksud sy tidak cantik sekarang???huhu

  2. Haha.. tadi saya ada membincangkan mengenai entry ini dengan syiefa – antara ayat2 kami:
    Saya: Wah~~~~ giler smart Mas!!! (dalam hati, daku bangga dengan kawanku – sape kata tak reti dressing)
    Sf: Mas cantek tau! Jangan main2.
    Saya: Ya..Mas memang cantek~ (dalam hati, walaupun garang dan berangin)

    Sekian laporan hari ini.Terima kasih.

    • ahhahahha…sungguh celupar ayat kamu yg kedua terakhir tu..hahha

  3. ngeng ngeng ngeng.. bagai lalat datang hinggap atas makanan,
    ok la, ok la, correction:
    kegarangan dan beranginan ada kurang sket lepas kawin… tinggal garang2 kucing dan angin sepoi2 bahse jek..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s