tazkirah di awal subuh!

smlm pagi before mak ayah bertolak balik,sempat la borak2 ngn mak…mcm bese la..mcm2 dipesannye..  ye la kan.. mak bapak mane yg tanak tgk anak menantu & cucu hidup bahagia…baik tingkah laku…beriman..kan..sumenye nak yg baik2 jek… mudah2an kte akan sentiasa ingat pesan mak ayah kte…

1) Jangan tinggal solat yg wajib! kalau suami/isteri alpa…kena ingatkan,bukannye dibiarkan & kita ikut skali..

2) Rajin2 solat sunat tahajud…solat hajat… doa,mintak dari Allah yg baik2.. suami tambah sayang,anak2 dengar cakap..

3) Ajar budak2 ni memang payah sket..Kena banyak bersabar. Jangan marah2 atau tengking2,diorg akan ikut.Sbb tu ramai budak2 sekolah skang berani melawan cikgu,bergaduh dgn kawan2..sbb dh terbiasa kat umah menjerit2,gado2 & kena marah. biar lembut tapi tegas!  ——-  mak ckp dulu ktorg kecik, nakal jugak tp xde la smp melawan(er..idan dh pandai melawan yek!siap kuar kuntau sume!!adoi..mgknkah influence dari tv dan org2 dewasa??..erm..) sbb kalo ktorg wat salah pn xde kena tengking or jerit2 or pukul…sumenye mak ayah ckp elok2,biar pun terpaksa berulang kali ckp! (owh..tp masa budak2 je la yek..bila dh sekolah,mmg nak kena la kalo ckp berkali2 pn x paham!!!)

4) Lepas solat subuh,terus bangun..jangan sambung tdo balik! huhu….

5) Nak tido,amalkan baca fatihah, surah 3-kul & ayat kursi. Tiup/sapu pada ubun-ubun kepala suami,anak2 & diri sendiri.

6) Rajin2 baca Quran depan anak2.Biar diorg ikut skali..

7) Baca surah al-ikhlas 3x, kacau air atau masak anti-clockwise. Niat supaya suami sayang pada kita,anak2 dgr ckp..—  (syifa yg ajar!)

8) Baca “Lau anzal na..” ayat 21, surah al-hashr masa wat air atau masak utk suami & buat susu utk anak2. Waktu suami & anak2 tdo, baca & tiup pada ubun-ubun kepala diorg. Niat dalam hati anak2 pandai,dgr ckp & x melawan, suami jadi pemimpin keluarga yg bertanggungjawab & sayang pd kita & lembut hati..

9) Baca “Kulillah humma…” ayat 26 & 27 Surah al-Imran.Amalkan selalu supaya mertua lembut hati & sayangkan kita…

10) Last but not least….tutup aurat! kot kuar gi kedai pun…pakai la tudung! lengan biar panjang…ni pkai tudung tp lengan pendek!.. (huhuhu….solat & bab ni mmg mak x penah nk miss ingatkan aku!..heee)

Advertisements

idan..idan..

arini dh mula ari bosan aku balik! huhu….dh 1 minggu mak ayah dtg lepak cni..baru pagi tadi diorg blk…idan & iwan baru je tdo..terus la sunyi sepi umah ni balik..alahai… owh…toksah la tya pasal suami sy yek… keje abg polis mmg memanjang xde umah…bz memanjang..(aduhai..rasa mcm nk suh je dia benti jadik polis!)

erm…lame x update pasal anak2…bdk2 kecik,cepat progress diorg tp cume aku je malas nk update! hahha…

idan dh mula asik nk bercakap jek walaupun pelat! 1 soalan tu berkali2 dia tya…(ala mcm iklan dlm tv tu…”burung ape?!..burung ape?!”.. berpuluh2 kali tya…terpaksa la melayan jugak…huhu. tu baru pandai ckp sket…kalo dh mmg pnd bercakap betol..alahai…gaknya aku kena rekod la sume bende…senang sket, asal idan tya jek,aku tekan play…tya je lagi,tekan play! hahahha

skang pn idan baru nk blaja shi shi & poo poo kat toilet.. tiap kali masuk toilet jek,suh la dia shi shi…pandai la dia mencangkung & shi shi..cume poo poo je lum pandai sgt. tp aritu masa mandi dlm pool(main depan umah jek),time nk shi shi & poo poo,cepat2 dia ckp…terus la kua dr pool tu…suh je poo poo kat tepi longkang! huhu..seb baik dia ckp,kalo x..x mampu membayangkan ape jadik kalo dia MELEPAS dlm pool tu…adeh…

tp pagi tadi mmg la sadis!..lepas mandi pagi tadi..saje la tanak pkaikan dia diapers…siap pesan nk shi shi & poo poo..go toilet..”OK mama!”..ha ah..ok je la lebih…skali pas dia main2..tetibe “mama..mama!” dia tunjuk kat lantai!….ADOI!!! NAPE LA IDAN YAK KAT SINI?? KAN MAMA CKP GO TOILET..” ..adus…padahal dia MELEPASKAN HAJAT tu betol2 sebelah pintu toilet!..adeh… (seb baik la pg ni KERAS!..kalo tak..adus geli jugak dibuatnye!)..alahai…seb baik anak kecik! kalo dh besa panjang..mau aku libas je bontot tu karang…

bored to the max!!

huhu…kejap jek dh 2 tahun aku jobless!! eh..silap2…bukan jobless dah…terlebih job adalah…become fulltime housewife daa…

seronok mmg seronok tgk anak2 membesar dpn mata…lepak layan tv kat umh(walaupun sebenarnye mmg tak terlayan dah tv tu!)..namun harusku akui sememangnye aku dh xleh handle dok umah…

aku nk keje balikkkkkk!!…

aku nak pegang duit sendirik mcm dolu2…tanpa perlu mengharap pd laki aku jek….

aku nak berkomunikasi dgn orang lain….(bole kah aku flirt juga??ahhah..)

aku nak rasa hidup x tentu arah..bz memanjang mcm dolu2….

tapi natijahnya di sini..aku kena anta anak2 gi nursery la pulak..adeh..siannye….sori la syg ye..mama dh x leh handle dah ni..huhu…ya ampun!

er….HARAP MAKLUM, HARAP DAPATLAH SEKIRANYA ANDA2 SEMUA MEMBERI INFO SEKIRANYA TERDAPAT KEKOSONGAN JAWATAN DI TEMPAT ANDA. SEKIAN, TERIMA KASIH!

entry bertajuk

pejam celik pejam celik..kejap jek dh masuk tahun baru,dh masuk minggu kedua pun….

belek2 fb…ternampak pic Bestari’s class reunion ’99. huhu..kejap jek dh 10 tahun.kalo ada reunion utk klas…rasanya penuh 1 gamba tu…penambahan oleh bilangan ahli keluarga..ehe.

bila masuk tahun baru…x semestinya sumenye bermula dgn life yg besh…mungkin ada yg normal jek,xde yg berubah… mungkin jugak semakin happy dengan progressive life diorg…mungkin jugak ada yg sedih bila ape yg diharapkan x berlaku…

erm…tp sume tu kerja Allah…ape pun berlaku kte tetap kena bersyukur sbb setiap yg berlaku Allah dh tentukan hikmah utk kte….

adoiiii

aku kn sebenarnye mmg nk sgt mengupdate blog ni ha..

skarang dh kul 12.50am….perut aku asik dgn MUSE dari kul 12 tadi…adehhh..gile laparrrrr!!!!

tapi aku sangat M A L A S untuk turun bawah makan!!!

maka aku tidak mampu lagi untuk menahan..

baik aku tido sebelum aku jadik semakin laparrrr..

sekian.

harap maklum.

p/s: jika anda ingin menyewa atau membeli rumah, pastikan tiada tangga di dalamnye!!!!!

saje je

rasa mcm nk update panjang2..tp mcm malas plak! hahahha

cume nk kasik tau…dh masuk TAHUN BARU ni….alhamdulillah, aku pun dh masuk UMAH BARU….

hari ni dh masuk hari kedua..tp adoyai..umh x siap kemas lagi!!!! adehhh..rimas tgk umah mcm kapal karam ni ha…mcm gudang pun ade! tp mcm mane pun, terpaksa la jugak layankan aje…sbb seriously mmg aku dh x larat nk kemas! penat pindah barang x abis2 lagi…adeh.  mmg la bkn aku yg bawak turun barang2 dari lori tu…tp mcm mana pun aku yg kena angkat barang2 ngn kotak2 tu naik ke tingkat atas! adeh…nape la korang letak je brg2 ni kat bawah??

opps..lupe nk kasik tau. ktorang pindah ke umah teres 2 tingkat..alhamdulillah la…dpt sewa umah besa berbanding dok apartment yg 2 blik dgn 2 toilet je dulu… tp tu la…skang ni habuan besar,penat pun besar la…huhu. xtau la cane aku nk mengemas umh ni sengsorang tetiap ari.x terbayang!..adeh…

dh la..sok2 je la sambung…ponek x ilang laie….