friends…

friends….

a friend is something we need in our lives. Companions meant more than that….(which i called SAHABAT)

when we receive a happy or sad news from friends, we share it,we can feel just like how he feels…when a SAHABAT talked about himself…about their situation, we will also share the same feelings…the joy or sorrow. even we are not in his shoes,we know how it feels…

I still remember when a SAHABAT told that she was pregnant, I’ve became too excited..(owh..over reacted) to almost every development and details..(ye..mmg sume perkara sy nak amik tau!).. given all the things…all the knowledge and experience..(yeahh….all been revealed!) hehe..yes, i’m over excited for her! …

when SAHABAT is grieving, even we juz receive the news thru smses or phone calls.. we still can feel it how hard it is to be in his situation..and I know..if I was faced with my SAHABAT, I might have hug him(err…her,okeh!)and cry my heart out….. if SAHABAT in distress, we will try to help out and do our best  although we may only know the extent to our efforts … and we will be more sad if we incapable to help our friends to solve his problems…(harap2 semuanya akan selamat….aminnnn) **sigh

SAHABAT…..

berseni kah maslinda??

sy telah berkira2 utk belaja menjahit hinggakan si suami telah membelikan sy mesin jahit walaupun sy x penah menjahit.(owh sy hanya pernah menggunakan mesin jahit antik emak sy ketika sy masih bersekolah…itupun hanya menjahit garisan lurus untuk menjahit langsir yg terlebih panjang…)

kini dgn mesin jahit baru sy itu, sy juga telah berjaya menjahit langsir yg berlebihan panjangnya utk tingkap bilik sy.wlpn sy boleh mengelim menggunakan tangan..tapi memandangkan masa yg agak terbatas(dek kerana askar2 selalu ingin ‘membantu’) dan paling tepat sebenarnye adalah kerana MALAS! hahha.. sebaik saja dpt mesin baru itu, sy pn terus menjahit langsir tersebut yg benar2 menyesakkan mata kerana meleret2 di lantai. selain itu, sy juga telah menjahit zigzag pada seluar jean si suami yg sudah berlubang di sana sini…sy juga telah mengelim(er…bukan kelim sebenarnye tp jahitan yg bercorak-seb baik mesin tu ada byk pattern jahitan yg cantik2) shawl yg berambu2 kerana dikuatiri benang2nya asik terbuka..silap hari bulan…shawl tersebut hanya akan menjadi gumpalan benang! ye..sy baru menggunakan mesin itu 3kali sahaja utk perkara2 yg di atas kerana sy mmg xtau nk membuat pakaian.

dlm almari sy ada 3 helai kain ela yg dah berkurun lama org bagi pada sy utk dibuat baju kurung,baju melayu & baju kebaya…sy TERAMAT malas utk menghantar kain2 tersebut pada tukang jahit hinggalah telah mempunyai mesin sendiri, sy nekad utk MENJAHANAMKAN kain2 tersebut utk membuat pakaian sendiri. (owh..harap2 biar la dpt dipakai kain2 itu nnt..huhu)

TAPI…sy tak belaja jahit dgn mana2 tutor mahupun kelas2 menjahit. kelas2 jahitan yg sy survey di sini sumenye beratus2 ringgit…sesungguhnya sy tidak mampu utk mendaftar di kelas2 tersebut. Pn arfah terlah meng-offer emaknye menjadi tutor sy tp…sy perlu pulang ke kampung halaman utk menghadiri tutorial tersebut.maka,amatlah mustahil ketika ini utk sy pulang ke kg kerana sy tidak smp hati meninggalkan sang suami utk mengurus makan,minum dan pakaiannya sendiri sementelah sy di kg nnt.

Utk meneruskan niat belajar menjahit,sy telah membeli buku PANDUAN MENJAHIT yg AMAT lah tebal setebal buku teks yg mempunyai 620muka surat! sejak sy beli buku tersebut 2minggu lepas, tahap pembacaan sy hanyalah setakat suku sahaja. kerana masa utk sy membaca hanyalah ketika KANAK2 RIANG itu tido di waktu siang(utk 2-3jam sahaja) dan di waktu malam(amatlah jarang utk sy membaca di waktu mlm kerana ia hanya akan membuatkan sy mengantok)

Sy amat ingin belaja MENJAHIT hingga mahir kerana tidak mahu mensia-siakan mesin itu. malah sy juga amat terpanggil utk menjahit kerana akhir2 ini setiap kali sy membuat test atau quiz(x kesah la betol ke mengarut ke) kesemua prediction sy adalah berkaitan dengan ART & DESIGN. dan sy amat lah musykil kerana rasanya tangan sy adalah TANGAN BANGKU!.. jgn kan kata mewarna..lukisan sy pun amatlah ‘BERSENI’… namun begitu oleh kerana sy telah mendapat motivasi dari prediction2 tersebut,maka sy amatlah teruja utk cube melihat bagaimana BERSENInya sy nnt….

er..sy cuba utk mengarang artikel ini sebaik mungkin tapi sy agak sekiranya dimasukkan artikel ini dlm karangan SPM…sudah tentu SPM sy fail..eh gagal!!isk…

COLOURING BOOK

Best Occupational Category

You’re a CREATOR

Keywords

Nonconforming, Impulsive, Expressive, Romantic, Intuitive, Sensitive, and Emotional

These original types place a high value on aesthetic qualities and have a great need for self-expression. They enjoy working independently, being creative, using their imagination, and constantly learning something new. Fields of interest are art, drama, music, and writing or places where they can express, assemble, or implement creative ideas.

CREATOR OCCUPATIONS
Suggested careers are Advertising Executive, Architect, Web Designer, Creative Director, Public Relations, Fine or Commercial Artist, Interior Decorator, Lawyer, Librarian, Musician, Reporter, Art Teacher, Broadcaster, Technical Writer, English Teacher, Architect, Photographer, Medical Illustrator, Corporate Trainer, Author, Editor, Landscape Architect, Exhibit Builder, and Package Designer.  (WAHH!!! DASAT RUPENYE ORG MCM GUA NI BEB!!!)

CREATOR WORKPLACES
Consider workplaces where you can create and improve beauty and aesthetic qualities. Unstructured, flexible organizations that allow self-expression work best with your free-spirited nature.

Suggested Creator workplaces are advertising, public relations, and interior decorating firms; artistic studios, theaters and concert halls; institutions that teach crafts, universities, music, and dance schools. Other workplaces to consider are art institutes, museums, libraries, and galleries. ( HUH!! MMG ART SUNGGUH..)

2nd Best Occupational Category

You’re a SOCIAL MANAGER

Keywords:

Tactful, Cooperative, Generous, Understanding, Insightful, Friendly, and Cheerful

This very social type enjoys working in groups, sharing responsibilities, and being the center of attention. Fields of interest are instructing, helping, nurturing, care giving and instructing-especially young people. They discuss and consider feelings in order to solve problems, lead, direct, persuade, guide, organize and enlighten others.

  • Section I: You and Your Team
    This personality overview section highlights your natural workplace talents—the tasks you pursue with passion. You’ll learn how your natural strengths complement those of your coworkers and how, joining forces, you can resolve on-the-job dilemmas.
  • Section II: Your Key To Success
    Here you discover your capacity for dispelling disruption and maximizing profitability. Use this proven, beyond-self-perception advice to create a more positive career path free of detours.
  • Section III: Managing Strengths and Weaknesses
    Your evaluation’s highest and lowest scores result in this section’s recommendations for staying on-track in your career and reversing wrong turns. In focusing on your talents and missteps, you’ll re-stoke your energy and enthusiasm for managing costly mistakes.
  • Section IV: Leadership Power Moves
    This final section identifies your “street sense,” those power moves that turn obstacles into insignificant details. Here suggestions based on your color-ranked evaluations will guide you towards making the most of an interview or harnessing your fast-paced workday.

nak buat TEST juga la…

MY STRONGERS LIFE

  

Your Lead Role : CREATOR

You begin by asking:
‘What do I understand?’

You aren’t immune to the feelings and perspectives of others, but your starting point is your own insight, your own understanding.

Your best quality:
Your ability to find patterns invisible to others

Always:
Find time to be by yourself

Be careful you:
Don’t think so long, you never do anything

Your smartest career move:
Any job where you’re paid to produce new content.

Your Supporting Role : Advisor

You begin by asking:
‘What is the best thing to do?’

Your thrill comes from knowing that you are the person others turn to for the answer. You don’t necessarily want to be the person who actually makes the changes happen. Rather, what excites you is being valued by others for your insight and your judgment.

Your best quality:
Your ability to find a solution

Always:
Search for data to support your advice

Be careful you:
Don’t get frustrated by other people’s failings

Your smartest career move:
Any job where you’re paid to be opinionated

—HUIH…ADVISOR RUPENYE AKU NIH!!

Continue reading

kepada model; mahap yek,cerita ini terlalu baik utk tidak dikongsi!!

idan TERAMAT la suka bermain dengan henpon. tiap kali dia dpt henpon,asyik la snap picture jek….mau penuh memory dibuatnye!! ada pun aku, rashi atau iwan telah selalu menjadi subjek kepada idan…

iwan…iwan

iwan @ adik… panggil la mane2  nama pn…dedua dia toleh…kalo kite bercakap dgn dia…kompem dia akan balas balik tp dgn bahasa itik! hahahha….tah hape yg dia mumble pn aku x tau…abis2 yg paham pn..mamamama jek! hahahha

iwan ni agak kontra sket dari idan.. tp manade org yg berperangai sama pun kan!  skang umo iwan dh 1tahun 5bln…tp perangai dia still lagi mcm baby..means agak2 lembut la dan ngade2…suka melentok kat badan orang..pastu buat muka comel jek! isk… kalo idan time umo2 iwan dulu…huh…xde nk berlembut2 ke melentok2 ke…kalo nk main ke nk wat pape ke…ganaz yg amat! bak kata cousin aku “idan ni tulang besi,urat dawai betol!..”  hahah…kalo main dgn idan…adoiyai..ko tahan je la sakit ko tu!

iwan dh mula paham ape yg kite cakap…kalo sebut mandi…dia la dtg dulu siap dh selak baju nk suh kite bukak baju dia. dh bukak baju & seluar kotor tu,dia masukkan sendiri dlm bakul laundry tu..terus la gi toilet.. yg mamat sekor ni..kalo dh start mandi…adoi!…punye la payah nk suh dia benti. smp menangis2 kalo angkat kuar dari toilet tu!!

kalo nak susu,dah pandai tarik tangan kite ke dapur tpt susu tu..kalo x tarik pun,dia dtg kat aku mumbling tah pape,tunjuk ke dapo.bile aku bangun,terus dia berlari ke dapo suh ikut dia…dh la lari pun tak stable,terkedek2..kelaka betol! hahhaha… bila dah abis minum susu,botol kosong terus dia letak kat sink.(baling masuk dlm sink sbb x tangan x smp kan..).. aku pn mcm kagum kejap la…xtau sejak bila dia pandai plak letak botol kosong tu dlm sink..tau2 bila aku ckp “adik, dah abis susu,letak botol dlm sink“..terus dia terkedek2 lari ke dapo..

mat lentok ni pantang nampak bantal atau katil..dengan selambanye menghempas badan kat katil.landing kepala atas bantal walau kat mana pun bantal tu.(dia leh ikut aku ke dapo dgn bawak bantal dia,selamba baring kat lantai dapo..hahha)

kalo time makan,mesti tau kena duduk! sbb kalo aku suh dia duduk tp dia tanak duduk,mmg la tak dpt makan..hahhaha… tp kadang pandai pulak dia acah2. baik je aku dh suap dia,cepat2 dia bangun & makan berdiri! chett..kelentong lebih! owh..dia dh tau mana hidung.. “adik…where’s ur nose?” cepat2 dia tunjuk hidung…lps tunjuk hidung,dia korek lak hidung! ahahhah… kalo tanya mouth pulak, dia nganga mulut seluas2,masuk jari dlm mulut! hahhaha..bengong! tp dia baru tau mulut & hidung la…lain lum ajar lagi.

btw…sape2 yg penah bersalam atau kiss dgn iwan ni,kompem lencun dek air liur dia! hahahha…. kalo bersalam & cium tangan…dia akan nganga mulut,kdg2 tu dijilatnye tgn kite! hahahha….mcm tu gak kalo suh kiss pipi..hahhah nasib korang la.aku pn kompius mana la si adik ni dpt ajaran sesat mcm nih..hahhahah