nickname = nama panggilan

aku ala2 boring nih..mafia wars dh main..ni tunggu loading energy & stamina byk sket sbb nk berlawan dan mencurik harta2 org..hahhahaha(kalo la leh wat betol2. pergh….beratus juta aku kaye weh!!!)

cafe world yg baru je beberapa ari aku start main nih..pn tgh menunggu lauk pauk masak. dh mengemas2, dh memasak kat dapo…tunggu nk diangkat & dihidang jek…

sbb dh ala2 boring…aku meninjau blog kengkawan…smp kat blog HAJAR..aku baru terperasan! rupenye ko letak nick aku mcm tu yek!! chet. kenapa selama ni aku x perasan.

dari kecik smp sekolah, smp la skang nih..bermacam2 name aku dpt sepanjang 28tahun aku idup nih.

1) JOYAH (masa kecik..time lum skolah la kalo x silap.agaknye sbb aku kepoh sgt kot!..eh i pemalu okeh!!)

2) LINDA (mmg name aku la)

3) DEK DA (sedara mara aku suke panggil name nih)

4) NDA / INDA (kaum kerabat yg juga sedara mara-main suka2 short cut jek korang nih)

5) INDAH (satu2nye kawan a.k.a sedara yg bau2 bacang masa kat sekolah rendah yg panggil aku dgn name ni smp skang—oh indah sungguh panorama…hahahhah)

6) BRUTAL (seorang cekgu lelaki yg praktikal yg sek ren convent dulu yg start panggil aku name nih….eh i sopan santun tau!!) tiap kali dtg skolah & berselisih dgn cekgu nih,ktorang mesti FIST-BUMP .hahhaha. selambe x selambe cikgu nih dgn aku.padahal dgn murid2 lain,elok jek salam. aku mmg xleh lupe la time sek rendah ni.aku satu-satunye pengawas yg suke SENGSENG LENGAN BAJU smp ke siku. (sbb aku rimas!) memula aku sorang je yg buat,skali lepas tu aku tgk ramai pulak budak2 lain yg lipat lengan jugak.sudahnye ade cikgu pompuan bising x kasik lipat lengan!! tp almaklum.lagi dilarang lagi dibuat… kadang2 aku x lipat.tp kdg2 bile dh rimas,lantak ko la..aku nk lipat..aku lipat jugak lengan tu! hahahhah

7)  MAS (panggilan kengkawan akt sekolah)

8 ) PIRANHA ( cek zett a.k.a si BAGONG yg suke panggil aku dgn name nih)

9) MI ( my only hubby called me..eh tp kdg2 si idan pn panggil aku MI jugak…haih…anak…anak..mmg tergelak2 la aku.ade je yg di ikutnye. aku panggil rashi BI pn..si idan leh ikut panggil bapak dia BI..hahahha)

10) GAL a.k.a GIRL ( bos aku Kak Amie kat O2 Service Ctr dulu, Dina(adik dia), Kak Mastura(admin exec) aku suke panggil aku name ni smp la skang wlpn dh lame benti keje)

11) MRSWOWWEE ( aku yg pandai2 buat sendiri..hahhaha)

12) Pn POLICEMEN (gelaran oleh mummy LA)

13) MASLINDA SI GENGSTER KAMPUNG ( dlm blog HAJAR! ..oih…i nih houswife yg lemah lembut okeh! …lagi bersopan santun tau…harap maklum!)

er…ade lagi ke nick aku? xde kot….

hongeh!!

hongeh..tau  hongeh?? hahaha… hongeh adalah bahase org nogori..(er…ye ke??)  samo maksud dongan lotih..

1st time donga perkataan ni adalah dari Cik(eh Pn Niza) masa time stadi kat UTM dulu..hahahhaha

arini 1 ari suntuk aku dok akt Kompleks Mahkamah KL kt jln Duta nun… sambung bicara kes arwah yg x abis2 tu..adeh. XCDEN 29 april 2003!!! dh 7 TAHUN okeh!!!!

memula dpt spina, kene naik court bln 12/2009.tapi tangguh sbb lawyer KOLING tu tarik diri…KO DH TAU KO KALAH KAN!!

postpone ke 2/2010…TAPI tangguh lagi skali sbb KOLING tu merayu turun seksyen41 ke 42! huh dh buat salah…suke2 ko nk main turun2! mase ko buat salah tu ko x pikir plak!!! BONGOK namanye tu!

pastu naik court lagi 6hb 4/2010 aritu. seb baik kes jalan…majistret pun hangin je…KOLING tu asik nk tangguh2. Insp Lokman (IO) yg handle kes along tu..pn skang dh naik jadik CIF INSP… tabik tuannn. aritu saksi dari JAB KIMIA dah masuk kandang saksi…nk terus bicara la kan…tp memandangkan dh smp ke tghari, gaknye majistret tu pn byk lagi kes aritu…dia tangguh ke arini 16hb 4/2010.

so pepagi buta aku dh kua umah. 630am okeh!!! TERPAKSA la kuar awal walaupun court tu start kul 9am. sbb last time aku kua umah kul 730am…BAPAK JEM melembabkan perjalanan aku.aku smp court kul 10.30am. gilo..seb baik masa tu postpone.

so, pepagi lagi aku dh kua…jalan pn lum jem sgt..aku smp court awal.kul 730am. mati kutu sbb sorang2.laki aku x ikut sbb kene keje.(last time dia ikut).aku lepak je kat cafe,makan kuih, bace paper smp kul 830am.. mcm biasa la…dh berkali2 gi court, berkali2 jugak jadi pakgad kat koridor luar court tu…tunggu je buat bodo.seb baik aku pandai(sbb dh terkena byk kali-tgu mcm org bodo)..aku beli 2 paper skali!hahahha Metro & The Star…punye la lame menunggu utk dipanggil,sempat la aku abiskan bace dedua paper skali gus. tambahan ade The Sun yg free tu…huh! lame x lame la tunggu!

dlm pada tunggu dari pagi tu, aku tgk Tn Abdullah (bos kepada Tn Lokman-x dpt dtg sbb amik exam) dok kuar masuk court berkali2. discuss dgn Lawyer KOLING tu. pastu berkali2 jugak lawyer KOLING tu kuar masuk court berkali2 dgn KOLING yg kene tuduh tu.. sbbnye dia dok takut nk NGAKU SALAH atau nk BICARA…dia takut kene penjara!tanak masuk penjara katanye!! KOLING tu sebok dok suh Tn Abdullah tu janji, jgn biar dia masuk penjara. KOLING tu suh MAJISTRET tu janji jgn masukkan dia dlm penjara!! palo hotak kau!! x paham2..dh buat salah,kalo xnk ngaku…naik bicara la…baru la leh tau ko masuk jail  ke tak. even majistret tu pn xleh nk janji sbb ko lum bicara. ngok!!

menunggukn KOLING tu x abis2 discuss..sudahnye dh ke tghari. tangguh la lagi….adeh. tp tangguh ke ptg la..sementara tunggu court tu mula blk kul 3pm,aku ikut PAK YAH(pakcik aku) blk umah dia kt selayang. lunch kat sana. ..

huhu..ade cite nk cite nih..IKHWAN(mamat yg syok kat aku) adalah saksi utama memandangkan dia yg ade kt tpt kejadian masa along xcden tu.. sblm2 nih Tn Lokman tu mnt aku tlg dptkan si ikhwan ni la.tp aku x dpt sbb bila kol, dia x angkat tepon. rupenye2 dia dh tuka no.. pastu dpt tau dia keje TNB. so Tn Lokman terus carik dia kat TNB…seb baik dpt carik. tu yg baru arini aku jupe dia kat court sbb sblm2 dia x dtg.. Ikhwan dh kawen…anak pn dh 2….dia bertambah gemok! hahhaha…tp yg paling x tahan..muke dia tu masih ala2 menggatal! adeh…x kose aku!( oh maap..bukan nk mengutuk,mgkn juga muka anda semula jadi begitu bila dpn pompuan).. siang ari dia keje kat TNB..mlm keje bonzer kat BATUKERAS. hahaha..mmg lps ni aku pau makan la..hahahha

okeh2..sambung court. kul 3pm..tunggu court tu jalan..pastu panggil aku jadi saksi. aku menjawab soalan pn mcm ala2 sopan jek..mcm jawab soalan lisan BM-SPM.ahhaha…pastu terpaksa jwb slow2 sket sbb majistret tu sebok nk menulis.(1st time jawab soalan, aku jawab panjang lebar & laju-disuruh ulang balik!!) ceh…aku dh tau dah..lps tu mmg kene ckp slow2 sket la….bersoal jawab..aku abis kul 4.30pm…court sambung lagi 30hb 4/2010. hadoih…lotih! tp seb baik aku dh lepas…so aku dh x yah dtg lagi…tgl saksi2 lain je yg kene dtg.

so..lps nih..tunggu je la ape keputusan mahkamah.harap ko KOLING, tinggal la ko kat KAJANG ke kt SG BULOH ke yek!!!

menjahit lagi…

aku dpt 1st customer! huhu…linda mintak aku jahitkan sarung bantal & tilam utk anak dia…memula gelabah jugak nk menjahit utk org nih…skali bila dh start…senang je rupenye…huhu lagi2 la takat menjahit sarung bantal & sarung tilam baby tu…

aku plan memula wat sarung biasa jek..xyah nk renda2. tp lepas dh potong kain2 tu utk sarung tilam, bantal & bolster…ada lebih utk wat renda plak…

kalo wat sarung biasa tu…kejap je siap..senang je pun….tp yg wat lambat tu…renda tu..leceh.huhu..dh la nk kene wat keliling plak tu….nk melipat sket2 tu yg malas tu. tp memandangkan semangat nk menjahit utk 1st customer..heehehe..aku layankan jugak…

inilah hasilnye….huhuhu…dpt buat 2 sarung tilam, 2 sarung bantal & bolster

meng-update blog

sabtu aritu, aku blk ke mantin sbb rashi konon2nye nk berurut…tp bile dh smp kg,dia malas lak…so ktorang berlepak2 saje di rumah.dh agak2 boring…gi la tgk wayang(al-maklum, askar2 dh ade tukang jaga..huhu). tgk Clash of the Titans…CGI mmg terbaek..tp kalo bab cite tu…er ok la…sbb biasa la bab cite2 ngarut2… zeus,hades etc….ngarut2 kan. tp..ade apa de hal..layankan je.

aku ngn rashi blk kl ahad tu berdua je.saje tgl askar2 kat mantin. sbb plannye nk tlg jahitkan si linda punye sarung bantal & sarung tilam utk newborn baby dia. smp2 je kl, aku terus kol linda,kononnye nk suh dia anto la kain yg nk dijahit tu…skali bile aku kol,rupenye dia dh selamat bersalin daaa! siap baru kua spital plak tghari tu..hahhaha…

ptg tu terus la kol sya ajak dia gi tgk si linda…tp memandangkan linda lum beli kain ela lagi…so aku pn dh agak2 kebohsanan memikirkan ape bende nk buat sorang2 kat umah…nk sambung jahit baju kurung tu,aku terpaksa pikir berkali2 sbb lum terer lagi kan…nk kene tunggu CEKGU CMEX jugak dtg umh utk monitor. sudahnye aku amik cadar tilam yg lama…aku jahitkan sarung bantal,bolster & sarung tilam utk baby cot idan tu…ahahahah..

memula plan nk wat sarung tilam,letak zip skali..senang kn..tp ukur2 kain..xckup.sudahnye aku jahit fitted kan aje..senang pn senang.(malas sbnrnye..hahha)

korang layan je la gambo nih…eh tp bolster & sarung bantal yg besar aku x snap pic la…terlupe plak..hahha

tghari isnin, mak ayah smp dgn askar2. mak ayah jemput askar2 tu kat mantin dlu..sementara aku dok sengsorang je kat umah dari ahad tu smp la ke isnin…sempat gak aku try jahit beg tote cenonet. (requested by arfah..kengkononnye nk suh aku jahitkan goodies beg utk jamuan mentekedarah yg akan datang..hahha)

kepada pn arfah,sila anda lihat hasil kerja tangan pertama sy membuat beg.(amatlah buruk!..adeh…x kreatif langsung!) kain bunga2 tu adalah kain perca dari kain yg aku wat alas tilam idan tu..hahha. kain merah tu plak aku gunting dari beg2 yg slalu org bagi wat souvenir kenduri kawen tu.hahahahha.padan muke! seb baik aku dpt kain free..hhahah

bunga bunga matahari..

merah & hijau?? x sesuai okeh!!

suda tukar kaa

ye! sy tau mmg buruk jahitan sy itu!

kejap di luar..kejap di dalam

fa….dh tgk knn?? huhu..masih mahu sy menjahit kah??? hahhaha

cuba try test

sy jumpe link ini di blog eton.

kerana keboringan, sy telah menjadikan ini salah satu game baru sy..hahhaha

61 perkataan

Speed test

lagi…

59 perkataan

Speed test

dan lagi..

61 perkataan

Speed test

oh ckup! sy malas nk menekan keyboard lagi!

kelas jahitan 2

ini entry yg tersangkut di dlm draft berhari2 kerana malas nk update & kerana KAMI PERGI BERCUTI.ehehe

kelas jahitan 2 telah pun berakhir….owh amatlah gembira setelah melihat BAJU RAYA TAHUN 2010 telah un berjaya dijahit er tp baru sebahagian je yek..eehhe….malas nk cite panjang2….tgk je la gambo nih….

er..kelas akan disambung pada hari dan waktu yg lain yer…CEKGU CMEX??!!)