menjahit lagi…

aku dpt 1st customer! huhu…linda mintak aku jahitkan sarung bantal & tilam utk anak dia…memula gelabah jugak nk menjahit utk org nih…skali bila dh start…senang je rupenye…huhu lagi2 la takat menjahit sarung bantal & sarung tilam baby tu…

aku plan memula wat sarung biasa jek..xyah nk renda2. tp lepas dh potong kain2 tu utk sarung tilam, bantal & bolster…ada lebih utk wat renda plak…

kalo wat sarung biasa tu…kejap je siap..senang je pun….tp yg wat lambat tu…renda tu..leceh.huhu..dh la nk kene wat keliling plak tu….nk melipat sket2 tu yg malas tu. tp memandangkan semangat nk menjahit utk 1st customer..heehehe..aku layankan jugak…

inilah hasilnye….huhuhu…dpt buat 2 sarung tilam, 2 sarung bantal & bolster

kelas jahitan 2

ini entry yg tersangkut di dlm draft berhari2 kerana malas nk update & kerana KAMI PERGI BERCUTI.ehehe

kelas jahitan 2 telah pun berakhir….owh amatlah gembira setelah melihat BAJU RAYA TAHUN 2010 telah un berjaya dijahit er tp baru sebahagian je yek..eehhe….malas nk cite panjang2….tgk je la gambo nih….

er..kelas akan disambung pada hari dan waktu yg lain yer…CEKGU CMEX??!!)

kelas jahitan

seperti yg telah diimpikan dan dinyatakan dalam entry yg lepas, sy telah memulakan kelas jahitan yg diajar oleh shimex…

huhu tapi sudah sedia maklum…kelas yg sepatutnye hanya dihadiri oleh sy seorang, tp telah turut dihadiri oleh 2 kanak2 riang….akhirnya kelas x sempat habis…cume sempat belaja mengukur baju & memotong kain jek….kelas akan disambung kemudian hari…warghhhhh…(kalo mcm ni bape ari baru aku dapat belaja siapkan baju??isk…)

berseni kah maslinda??

sy telah berkira2 utk belaja menjahit hinggakan si suami telah membelikan sy mesin jahit walaupun sy x penah menjahit.(owh sy hanya pernah menggunakan mesin jahit antik emak sy ketika sy masih bersekolah…itupun hanya menjahit garisan lurus untuk menjahit langsir yg terlebih panjang…)

kini dgn mesin jahit baru sy itu, sy juga telah berjaya menjahit langsir yg berlebihan panjangnya utk tingkap bilik sy.wlpn sy boleh mengelim menggunakan tangan..tapi memandangkan masa yg agak terbatas(dek kerana askar2 selalu ingin ‘membantu’) dan paling tepat sebenarnye adalah kerana MALAS! hahha.. sebaik saja dpt mesin baru itu, sy pn terus menjahit langsir tersebut yg benar2 menyesakkan mata kerana meleret2 di lantai. selain itu, sy juga telah menjahit zigzag pada seluar jean si suami yg sudah berlubang di sana sini…sy juga telah mengelim(er…bukan kelim sebenarnye tp jahitan yg bercorak-seb baik mesin tu ada byk pattern jahitan yg cantik2) shawl yg berambu2 kerana dikuatiri benang2nya asik terbuka..silap hari bulan…shawl tersebut hanya akan menjadi gumpalan benang! ye..sy baru menggunakan mesin itu 3kali sahaja utk perkara2 yg di atas kerana sy mmg xtau nk membuat pakaian.

dlm almari sy ada 3 helai kain ela yg dah berkurun lama org bagi pada sy utk dibuat baju kurung,baju melayu & baju kebaya…sy TERAMAT malas utk menghantar kain2 tersebut pada tukang jahit hinggalah telah mempunyai mesin sendiri, sy nekad utk MENJAHANAMKAN kain2 tersebut utk membuat pakaian sendiri. (owh..harap2 biar la dpt dipakai kain2 itu nnt..huhu)

TAPI…sy tak belaja jahit dgn mana2 tutor mahupun kelas2 menjahit. kelas2 jahitan yg sy survey di sini sumenye beratus2 ringgit…sesungguhnya sy tidak mampu utk mendaftar di kelas2 tersebut. Pn arfah terlah meng-offer emaknye menjadi tutor sy tp…sy perlu pulang ke kampung halaman utk menghadiri tutorial tersebut.maka,amatlah mustahil ketika ini utk sy pulang ke kg kerana sy tidak smp hati meninggalkan sang suami utk mengurus makan,minum dan pakaiannya sendiri sementelah sy di kg nnt.

Utk meneruskan niat belajar menjahit,sy telah membeli buku PANDUAN MENJAHIT yg AMAT lah tebal setebal buku teks yg mempunyai 620muka surat! sejak sy beli buku tersebut 2minggu lepas, tahap pembacaan sy hanyalah setakat suku sahaja. kerana masa utk sy membaca hanyalah ketika KANAK2 RIANG itu tido di waktu siang(utk 2-3jam sahaja) dan di waktu malam(amatlah jarang utk sy membaca di waktu mlm kerana ia hanya akan membuatkan sy mengantok)

Sy amat ingin belaja MENJAHIT hingga mahir kerana tidak mahu mensia-siakan mesin itu. malah sy juga amat terpanggil utk menjahit kerana akhir2 ini setiap kali sy membuat test atau quiz(x kesah la betol ke mengarut ke) kesemua prediction sy adalah berkaitan dengan ART & DESIGN. dan sy amat lah musykil kerana rasanya tangan sy adalah TANGAN BANGKU!.. jgn kan kata mewarna..lukisan sy pun amatlah ‘BERSENI’… namun begitu oleh kerana sy telah mendapat motivasi dari prediction2 tersebut,maka sy amatlah teruja utk cube melihat bagaimana BERSENInya sy nnt….

er..sy cuba utk mengarang artikel ini sebaik mungkin tapi sy agak sekiranya dimasukkan artikel ini dlm karangan SPM…sudah tentu SPM sy fail..eh gagal!!isk…

kepada model; mahap yek,cerita ini terlalu baik utk tidak dikongsi!!

idan TERAMAT la suka bermain dengan henpon. tiap kali dia dpt henpon,asyik la snap picture jek….mau penuh memory dibuatnye!! ada pun aku, rashi atau iwan telah selalu menjadi subjek kepada idan…

kembali ke dapur..huhu

ehe…kalo tgk title je pn rasanye mesti korang dh paham kot. dah 1 tahun aku jadi org nomad. ulang alik mantin-bp. eheh..rasanye selama tu jugak la aku ‘RAJIN’ sgt ke dapur utk masak. bkn la xde masak langsung. mesti la ade. tp selalunya tlg masak jek la. tlg siang ikan,potong sayo..huhu..

tapi sejak balik kl ni,tetiap ari la merajinkan diri aku masak. kalo dah name dah berlaki,mau nya tak rajin?? selagi bole tiap2 ari menu mesti lain.ehe..tu pn sebab baru bape minggu blk kl. cube dah berbulan2, mau tak menu yg sama jek karang aku masak.

Kelmarin wat kari ayam. semalam wat sup leher+kaki ayam.huhu mmg superb la.lame betol x meratah leher ngn kaki ayam tu.huhu..pastu ade plak sambal sotong.hati goreng,ikan goreng..huhu.smp laki aku pn pening tgk lauk penuh 1 meja.hahha…padahal semalam aku makan bertiga jek, rashi, aku & sya. idan pn join la skali.

semalam ptg papet dtg umh.sya pn dtg gak..tdo skali kat sini. ptg smlm wat samosa.sedap!! pagi tadi faeza & cmex dtg. smlm x sempat nk gi beli brg dapo,so masak je la ape yg ade. tadi masak simple je la. goreng ikan sket.buat sup petola+kentang+su hun sket. pastu buat ayam masak merah.(huhu sbb bile tgk ayam jek teringat mak punye ayam masak merah.nyum nyum). dh lame gak la aku x buat ayam masak merah ni.seb baik sesedap mak aku masak..hahha.puji diri sendiri!!

skang ni aku terasa mcm diri aku ni rajin beno nk ke dapur. ade je kepala otak aku ni pikir nk masak ape plak lps nih. kalo dulu..huhu xyah ckp la.kalo aku gi dapur tu bknnye nak masak tp utk makan jek..hahhaha. eh tp tu dulu2 la..time bujang2 time dok umh mak. pas dh dok sendiri,kene blaja masak sendiri mmg la teramat malas. 1st sbb mmg malas nk masak. 2nd sbb mmg x reti nak masak.haha.. tp lepas kawen, wlpn malas & tak reti masak,terpaksa la jugak rajinkan diri carik resepi utk masak..

tapi semenjak 2 menjak ni la,tetibe aku rajin sendiri nk masak. xyah carik2 resipi lagi dah.kalo tgk resipi pn sekadar carik idea nk masak ape sbb lauk2 lain dh selalu masak…huhu…terasa mcm magik jugak la. ngeh ngeh ngeh. tp gaknye sbb boring je dok umh xde wat pape kot.tu yg asik nk carik idea nk masak je tu..huhu.

pasni aku plan nk pow laki aku belikn electric oven plak la.dh lame x buat kek coklat.nyum nyum..sedapppp!!  lagi la nk pose ni.pastu nk raya lak.leh la blaja wat kuih & biskut sendiri plak.(padahal seumur hidup aku x pnh buat kuih raya!hahha…tlg nyebok je ade la). lagipn rashi dh sound awal2,tahun ni raya kat kl…huhu..gamaknye lps ni layan lagu dendang perantau je la aku…isk..sob sob sob..

eh..korang ada idea x. mane yg elok? electric oven ke or microwave oven. dedua leh bakar kek kan.tp microwave sng sket,leh panaskan lauk kalo malas sgt.tp org kata ade fakta pasal microwave ni leh datangkan kanser. erm…cane yek. tp possibility tu byk mane plak? erm…cane yek. nk beli microwave ke nk beli electric oven jek ek??

barber i am..

 

Idan b4 hair cut

 

Idan b4 hair cut2

AKHIRNYA…setelah hampir 2tahun rambut idan x berpotong,tamatlah riwayat rambut die yg lembut,cantet & halus tu…eh..potong pendek je la..bukannya botak pun. Ini pun amik masa berbulan2 pikir nk potong ke tanak.tapi memandangkan byk sgt phrase “laki ke pompuan..?” atau “elok la tu dapat sepasang..” atau “kakak,meh kat acik..” erk!! Plan asalnya biarkan rambut idan ni panjang sbb nak jadikan idan ni ROCKSTAR macam bapak dia, tuan RASHI AKHBAR. tapi gamaknye jauh tersasar dari matlamat sebenar. Mau nya tak…dah la rambut idan tu panjang,lurus cantet je…muke plak mcm ala2 ayu,comel jek. So..terpaksa lah amik keputusan drastik. 

 

Idan in car2

Lepas zohor, aku siap2 ngn tshirt & jeans. lum pun sempat panggil idan..tgk2 dia dah ready ngn kunci keta. adeh..ni sape yg nk drive ni. aku ke dia? isk..bese la nama pun idan..mmg excited lebih kalo bab ajak berjalan nih..

 

Idan in car

 

Sampai kat barber shop,idan masih lagi nampak excited sbb dapat meronggeng ikut mama dia. waktu sampai tu, cuma ade 1 org customer je. aku & idan duduk kat sofa,tunggu turn. pastu masuk plak 1 nyonya tua plak. lepas 1st customer tadi setel,aku suh nyonya tu gunting rambut dulu.sebabnya nak bia idan tgk banyak kali cane proses gunting rambut tu.idan tgk amoi tu beriya gunting rambut nyonya tu.dah siap gunting,amoi tu blow rambut nyonya tu nak kasik bergaya sket la. idan dengar je bunyik hair dryer tu terus dia cuak,dah start nak menangis. aku yeye pujuk,siap dok dgn dia kat kusi tempat org gunting rambut tu.

 

air fav idan nih!

Puas pujuk,peluk dia la…siap belikan air fav dia..vitagen tu pun x jalan gak.meraung2 dia tanak dok kat kusi tu…mau 15 minits jugak la dia menangis2. Pujuk la macam mana gaya pun, dia tetap tanak.Sudahnya balik je la.

 

Sampai umah, dan2 idea bernas aku datang. aku ajak dia mandi. tu la aktiviti yg paling dia suka. dok lama2 main air dalam toilet tu pun dia x kesah. tengah syok2 dia mandi,main air,main gayong tu… ZASSS aku potong rambut blakang dia, memula sket2 sebab takut idan nangis. tapi aku tengok dia rilek je, siap toleh blakang nak tau ape aku tengah buat. pastu dia sambung main air balik. aku pun ape lagi, naik sheikh la makin laju aku gunting,makin pendek rambut idan..hhehe. yang kelakanya time aku tgh gunting rambut tepi idan,dia siap leh jeling sbb nk tgk aku buat ape. dah la tu,jeling kejap jek pastu buat x tau,sambung main air balik..haha..

02062009313

 

02062009315

 

mase rambut basah lagi,tgk mcm ok jek..skali bile dah kering..hamik ko..mencacak2 rambut idan.hahha…punye la degil rambut tu tanak turun2,puas letak minyak,tetap mencacak gak! xpe la janji comel! ekekkeke..

Idan new hair style2Idan new hair style3Idan new hair style

 

Image004

New hair cut

  • Calendar

    • August 2017
      M T W T F S S
      « Oct    
       123456
      78910111213
      14151617181920
      21222324252627
      28293031  
  • Search