rumah asuhan puj2

umah aku dh tunggang langgang!

4 dah bangun tido. sorang still lagi bermimpi!

dh 2 minggu anak2 jiran sebelah umah aku nih bertandang kt umh aku waktu siang hari. maid akak sebelah ni baru 2 bln keje tp dh cabut! aku pn x paham nape maid indon ni suke2 nk lari. aku tgk keje ok.jiran aku ni pn baik je xde garang pn..dh 2 kali maid indon dia lari. dedua pn tahan 2 bln jek.padahal sebelum tu ade maid indon keje ngn dia gak.dh lebih 1thn cume sbb bibik tu dh tua,dia nk blk kg. terpaksa la diganti dgn yg lain. tp yg muda nih wat hal.leh lari plak..tah la

anak-anak KAK MAS (bukan maslinda ye) nih ade 3 org. HUFFAZ-5, HAMIM-4, HIJJAZ-3. yg no-2 tu je yg pompuan.anak2 dia nih agak bersopan(x se-hyper anak2 aku). cume yg sulung tu mcm pendiam sket. kalo bagi toys, dia layan sorang2 jek.. dia lagi suka dok diam2 tgk tv dari berlari2 atau terlompat2( almaklum, itulah anak2 pn maslinda ye!)

anak2 KAK MAS ni kecik sket.HUFFAZ tinggi sket dari idan. HAMIM same besa ngn idan. tp si HIJJAZ sama besa ngn iwan. xtau la anak2 aku terlebih zat ke atau anak2 KAK MAS tu yg kecik.

KAK MAS kalo leh nk suh aku jaga budak2 nih (AKA babysitter la). dia sanggup baya aku.tp aku ckp aku xleh bg komitmen. sbb aku kan rajin berjalan. aku suke bawak budak2 ni gi giant sbb ade INDOOR PLAYGROUND kat situ. lps shopping barang umh, aku bwk idan & iwan gi playground tu.biar diorg main smp puas baru blk umh.  aku bukan xnk kasik bdk2 ni main kat playground kt taman umh aku ni ha. bknnye xnk berpanas ke hapa tp aritu masa aku jaga budak2 ni main gelongsong akt taman tu, ade pulak budak yg bijaksana bole KENCING KAT TANGGA!! (hadoih tu kes nak terkencing tp tetap nk main jugak!). aku naik geli geleman tgk…sejak tu mmg aku xdtg dh playground tu!!!

main la sepuas2 hati smp lebam! FOC beb...

aku x kesah pn kalo dia  x baya. sbb dia anta cume weekdays pulak tu kdg2 tu 1-2ari aku xde umah,aku xjaga anak2 dia. plus anak2 dia x susah mana pn jaga. idan & iwan pn suke budak2 ni dtg umh. xde wrestling ke apa…cume takat berebut mainan tu bese la. abis2 pun sofa aku ni punye kusyen abis berterabur 1 umah!!!

bila budak2 ni dtg umh, idan & iwan dgn BAIK nye tolak toy’s box diorang ke dpn tv…tunjuk la bape byk mainan diorang ade. lepas tu…bukannye dia amik 1-1..tp di terbalikkan box tu! hadoih…dh naik migran aku dibuatnye.. bila dh 3 ari berturut2 umah mcm tu,mmg aku pening la. mane x nye. bile dh banyak mainan, berebut2 pulak.siap terjerit2 dh mcm zoo aku rasa. hari ke-4 mmg aku simpan toy’s box tu dlm bilik. selamat!! aku ckp kalo nk main, sorang amik 1 mainan jek! hahahha… zalim ke? lantak la.

tp pape pun, aku suke tgk idan & iwan ade kawan…walaupun kejap2.. “TURUN!! JANGAN PANJAT.JATUH NANTI!” atau “MAIN SAMA-SAMA. X BAIK BEREBUT2!” atau “DAH..DAH. XYAH GADO2.DOK SAMA2, KITA TENGOK ABC!!”

..itsy bitsy spider went out the water spout...

ehe tp aku mmg betol2 rasa dh mcm babysitter dh. mana x nye. pagi2 aku bagi budak2 ni sarapan.biasanye roti or bihun or nasik goreng. tp aku suap la. sorang2 aku suap..lepas sorang, sorang aku panggil. tghari pn mcm tu jugak.sorang2 bersuap nasik… lps lunch, aku biar diorg layan katun jap.pastu dlm kul 2pm, aku bentang toto. “OK..SUME TIDO!”aku bagi susu (er anak2 akak tu yg 4 & 5 tahun pn susu botol jugak la-mmg susah ke bdk2 nk benti susu ek??). ade yg lps susu terus tdo. ade yg abis susu, terkebil2 sambil baring.. asal ade yg bangun jek..”DAH…XMO MAIN LAGI TIDO!” lastly sumenye tdo…hahahha kuasa veto! sbb aku dh x larat nk layan budak2 nih..hahhaa.

update??

mahap sy lum update blog. byk cerita tp sy agak bz sbb membizikan diri dgn assgnment suami..

nnt2 la ye sy update lagi..

eh..nk bgtau…anak2 sy kene ciken pox…kesian mereka… doa2 kan mereka cepat sembuh ye…dan biar la ilang parut tu..kesian tgkkan…buruk beno rupe masing2….

hongeh!!

hongeh..tau  hongeh?? hahaha… hongeh adalah bahase org nogori..(er…ye ke??)  samo maksud dongan lotih..

1st time donga perkataan ni adalah dari Cik(eh Pn Niza) masa time stadi kat UTM dulu..hahahhaha

arini 1 ari suntuk aku dok akt Kompleks Mahkamah KL kt jln Duta nun… sambung bicara kes arwah yg x abis2 tu..adeh. XCDEN 29 april 2003!!! dh 7 TAHUN okeh!!!!

memula dpt spina, kene naik court bln 12/2009.tapi tangguh sbb lawyer KOLING tu tarik diri…KO DH TAU KO KALAH KAN!!

postpone ke 2/2010…TAPI tangguh lagi skali sbb KOLING tu merayu turun seksyen41 ke 42! huh dh buat salah…suke2 ko nk main turun2! mase ko buat salah tu ko x pikir plak!!! BONGOK namanye tu!

pastu naik court lagi 6hb 4/2010 aritu. seb baik kes jalan…majistret pun hangin je…KOLING tu asik nk tangguh2. Insp Lokman (IO) yg handle kes along tu..pn skang dh naik jadik CIF INSP… tabik tuannn. aritu saksi dari JAB KIMIA dah masuk kandang saksi…nk terus bicara la kan…tp memandangkan dh smp ke tghari, gaknye majistret tu pn byk lagi kes aritu…dia tangguh ke arini 16hb 4/2010.

so pepagi buta aku dh kua umah. 630am okeh!!! TERPAKSA la kuar awal walaupun court tu start kul 9am. sbb last time aku kua umah kul 730am…BAPAK JEM melembabkan perjalanan aku.aku smp court kul 10.30am. gilo..seb baik masa tu postpone.

so, pepagi lagi aku dh kua…jalan pn lum jem sgt..aku smp court awal.kul 730am. mati kutu sbb sorang2.laki aku x ikut sbb kene keje.(last time dia ikut).aku lepak je kat cafe,makan kuih, bace paper smp kul 830am.. mcm biasa la…dh berkali2 gi court, berkali2 jugak jadi pakgad kat koridor luar court tu…tunggu je buat bodo.seb baik aku pandai(sbb dh terkena byk kali-tgu mcm org bodo)..aku beli 2 paper skali!hahahha Metro & The Star…punye la lame menunggu utk dipanggil,sempat la aku abiskan bace dedua paper skali gus. tambahan ade The Sun yg free tu…huh! lame x lame la tunggu!

dlm pada tunggu dari pagi tu, aku tgk Tn Abdullah (bos kepada Tn Lokman-x dpt dtg sbb amik exam) dok kuar masuk court berkali2. discuss dgn Lawyer KOLING tu. pastu berkali2 jugak lawyer KOLING tu kuar masuk court berkali2 dgn KOLING yg kene tuduh tu.. sbbnye dia dok takut nk NGAKU SALAH atau nk BICARA…dia takut kene penjara!tanak masuk penjara katanye!! KOLING tu sebok dok suh Tn Abdullah tu janji, jgn biar dia masuk penjara. KOLING tu suh MAJISTRET tu janji jgn masukkan dia dlm penjara!! palo hotak kau!! x paham2..dh buat salah,kalo xnk ngaku…naik bicara la…baru la leh tau ko masuk jail  ke tak. even majistret tu pn xleh nk janji sbb ko lum bicara. ngok!!

menunggukn KOLING tu x abis2 discuss..sudahnye dh ke tghari. tangguh la lagi….adeh. tp tangguh ke ptg la..sementara tunggu court tu mula blk kul 3pm,aku ikut PAK YAH(pakcik aku) blk umah dia kt selayang. lunch kat sana. ..

huhu..ade cite nk cite nih..IKHWAN(mamat yg syok kat aku) adalah saksi utama memandangkan dia yg ade kt tpt kejadian masa along xcden tu.. sblm2 nih Tn Lokman tu mnt aku tlg dptkan si ikhwan ni la.tp aku x dpt sbb bila kol, dia x angkat tepon. rupenye2 dia dh tuka no.. pastu dpt tau dia keje TNB. so Tn Lokman terus carik dia kat TNB…seb baik dpt carik. tu yg baru arini aku jupe dia kat court sbb sblm2 dia x dtg.. Ikhwan dh kawen…anak pn dh 2….dia bertambah gemok! hahhaha…tp yg paling x tahan..muke dia tu masih ala2 menggatal! adeh…x kose aku!( oh maap..bukan nk mengutuk,mgkn juga muka anda semula jadi begitu bila dpn pompuan).. siang ari dia keje kat TNB..mlm keje bonzer kat BATUKERAS. hahaha..mmg lps ni aku pau makan la..hahahha

okeh2..sambung court. kul 3pm..tunggu court tu jalan..pastu panggil aku jadi saksi. aku menjawab soalan pn mcm ala2 sopan jek..mcm jawab soalan lisan BM-SPM.ahhaha…pastu terpaksa jwb slow2 sket sbb majistret tu sebok nk menulis.(1st time jawab soalan, aku jawab panjang lebar & laju-disuruh ulang balik!!) ceh…aku dh tau dah..lps tu mmg kene ckp slow2 sket la….bersoal jawab..aku abis kul 4.30pm…court sambung lagi 30hb 4/2010. hadoih…lotih! tp seb baik aku dh lepas…so aku dh x yah dtg lagi…tgl saksi2 lain je yg kene dtg.

so..lps nih..tunggu je la ape keputusan mahkamah.harap ko KOLING, tinggal la ko kat KAJANG ke kt SG BULOH ke yek!!!

cuba try test

sy jumpe link ini di blog eton.

kerana keboringan, sy telah menjadikan ini salah satu game baru sy..hahhaha

61 perkataan

Speed test

lagi…

59 perkataan

Speed test

dan lagi..

61 perkataan

Speed test

oh ckup! sy malas nk menekan keyboard lagi!

bored to the max!!

huhu…kejap jek dh 2 tahun aku jobless!! eh..silap2…bukan jobless dah…terlebih job adalah…become fulltime housewife daa…

seronok mmg seronok tgk anak2 membesar dpn mata…lepak layan tv kat umh(walaupun sebenarnye mmg tak terlayan dah tv tu!)..namun harusku akui sememangnye aku dh xleh handle dok umah…

aku nk keje balikkkkkk!!…

aku nak pegang duit sendirik mcm dolu2…tanpa perlu mengharap pd laki aku jek….

aku nak berkomunikasi dgn orang lain….(bole kah aku flirt juga??ahhah..)

aku nak rasa hidup x tentu arah..bz memanjang mcm dolu2….

tapi natijahnya di sini..aku kena anta anak2 gi nursery la pulak..adeh..siannye….sori la syg ye..mama dh x leh handle dah ni..huhu…ya ampun!

er….HARAP MAKLUM, HARAP DAPATLAH SEKIRANYA ANDA2 SEMUA MEMBERI INFO SEKIRANYA TERDAPAT KEKOSONGAN JAWATAN DI TEMPAT ANDA. SEKIAN, TERIMA KASIH!

adoiiii

aku kn sebenarnye mmg nk sgt mengupdate blog ni ha..

skarang dh kul 12.50am….perut aku asik dgn MUSE dari kul 12 tadi…adehhh..gile laparrrrr!!!!

tapi aku sangat M A L A S untuk turun bawah makan!!!

maka aku tidak mampu lagi untuk menahan..

baik aku tido sebelum aku jadik semakin laparrrr..

sekian.

harap maklum.

p/s: jika anda ingin menyewa atau membeli rumah, pastikan tiada tangga di dalamnye!!!!!

kembali lagi…

alahai..lamenye x update blog nih.nk kate xde cite menarik…ade je cite tetiap ari nk dicitekan.cuma lagi suka view fb & blog kengkawan. tp sbnrnye malas nk menaip.bak kata arfah.. kan bagus kalo kte ckp je keyboard ni leh tekan sendiri..hahhaha

sejak 2 menjak ni aku rasa mcm malas nk masak.sbb asik masak jek….smp otak x dh jem nk masak ape.blk2 lauk yg sama.agak2 nk rasa lauk lain, bukak la buku resipi ke…online resipi ke baru dpt rasa masakan baru. tu pn kdg2 bahan2nye x ckup.tp sbb nk makan gak…hentam jek,main campak jek bahan2 yg ade dlm periuk tu…janji rupa sama, rasa pn ok..haha…

sbnrnye aku nih kureng sket makan nasik. tp kalo dh tu je ade kt umah…mmg makan la jugak kan. aku lg suka yg simple2..roti ke, bihun, makaroni ke pasta ke…xtau la nape tp gaknye sbb aku rasa kalo mkn nasik ni mcm leceh jek..nk kene berlauk pauk.lauk plak nk kene 2-3 jenis kalo x, x syok nk makan.sbb tu tiap kali aku masak..kene la buat 3-4 lauk. 1 lauk wjib utk anak2 aku.selalunye sup2 la, sup ayam+kentang+carrot atau sup sayo(bbycorn,cendwn etc)+tauhu telo atau lauk2 yg x pedas la.2-3 lauk utk aku nk laki aku.kdg tu tekak lain2..so terpaksa la masak lauk lain2 jenis plak..tp kene pastikan lauk atas meja x lebih dr 4 lauk sbb jap lagi kang x tau mane 1 plak yg nk dimakan. tp kdg2 aku x makan pn..sbb lps dh masak, mesti xde selera nk makan..xtau nape..kyg amik bau masa masak kot.

skang ni pn, bila nk wat keje umah,sapu ke..mop ke…basuh baju ke…rasa malas gile.boring kot sbb buat bende yg sama tetiap ari..lagipn xde masa untuk chill! huuu…tp nk wat cane kan…this is the price i hv to pay to be a wife & a mother.. kadang tu terase mcm aku perlukan masa aku sendiri. kua umah gi jenjalan sorang2,gi shopping sorang2…without my hubby & my kids. bukannye x suka kalo diorg ada sama..tp situasi antara ada yg teman & tak..mmg lain. bila diorg ada sama, mmg syok sbb dpt jenjalan 1 family. happy bile tgk diorg gelak2 & main sama2. tp dlm masa yg sama jugak, aku kena ikut bdk2 ni punye flow..tempat mana yg bole gi,mana yg xleh gi…bape lama masa leh amik,kejap ke lama..mcm2 la kena fikir & plan. dan yg sbnrnye..aku rindu masa zaman muda2 dulu.ikut suka je nk buat ape..eh zaman bujang la…skang pn muda lagi weh! haha…

erm…tp xpe la…smp bile plak nk membujang jek kn. mmg bersyukur sgt2 sbb dh ade family sendiri ni. kalo dulu mmg x reti & malas masak & kemas umah..skang ni dh byk improvement. masak pn not bad(haha [pujian kepada diri sendiri)…mengemas pn dh rajin..ehe.. dan yg plg penting, aku dh tau ape rasanye jadik mak. lagi la bile anak2 dh mula membesar, dh mula pandai melawan(geram aku ngn idan!! isk)…baru la tau cane rasa sorang mak bile anak2 melawan & tanak dgr ckp. tgk anak2 membesar dpn mata ni,rasanya kejap sgt masa berjalan. dari zaman solo, skang dh ade 2 org askar. dari askar2 tu kecik smp la skang dh besar.. sok  lusa,pejam celik..tau2 anak2 dh sekolah, dh keje..dh kawen..erm…mudah2an anak2 kite sume nnt jadi org yg beriman & berjaya…amin…

eh..sori la aku pn xtau ape aku melalut..tetibe otak jadi jem..padahal aku nk cite yg last friday(061109) aku gi dinner ngn rashi..’SANTAPAN DI RAJA’ dgn sultan selangor beb!!! hahaha…glamer jek aku rasa..hahhah..ok la…tunggu je la yek di lain entry..hahhahha