dalam hati ada taman!

hati tgh berbunga-bunga nih!

next week aku ada date!!

ngehngehngeh…..

psst..babe..im counting the days! so, pls make sure u wont spoil it..okeh dear!

Advertisements

updating the ‘how do i?’ entry..

1) esemen: dah siap. dah submit!! setel

2) perut lapa kul 2.30pagi: makan roti x kira dgn tuna mayo ke margerin&kaya ke roti kosong cecah nescafe ke…yang penting kena ade stok roti!

3) mesin jahit rosak: dah repair. tapi rashi tinggalkan kat opis sbb dia nk menjahit kot!

4) nk menambah berat badan: masih mencari jalan!

5) nk kasik rumah ni sentiasa berkemas dan teratur: harapan tinggal harapan

6) nk curik masa bercucuk tanam : lalang dah aku tebas. tapi benih bendi & tomato x bersemai lagi. MALAS!!

7) nk mendisiplinkan budak2 kecik nih: er…mcm nk suh pn arfah datang umah jadi NANNY 911 boleh?

8 ) nk carik duit poket sendirik: seperti jawapan no 4

9) nk tambah pendapatan..: seperti jawapan no 4

10) dengan plan aku nk keje bila budak2 nih dh masuk sekolah: seperti no 4

11) nk mula bisnes dari umah: dah mula dan sedang berusaha

rumah asuhan puj2

umah aku dh tunggang langgang!

4 dah bangun tido. sorang still lagi bermimpi!

dh 2 minggu anak2 jiran sebelah umah aku nih bertandang kt umh aku waktu siang hari. maid akak sebelah ni baru 2 bln keje tp dh cabut! aku pn x paham nape maid indon ni suke2 nk lari. aku tgk keje ok.jiran aku ni pn baik je xde garang pn..dh 2 kali maid indon dia lari. dedua pn tahan 2 bln jek.padahal sebelum tu ade maid indon keje ngn dia gak.dh lebih 1thn cume sbb bibik tu dh tua,dia nk blk kg. terpaksa la diganti dgn yg lain. tp yg muda nih wat hal.leh lari plak..tah la

anak-anak KAK MAS (bukan maslinda ye) nih ade 3 org. HUFFAZ-5, HAMIM-4, HIJJAZ-3. yg no-2 tu je yg pompuan.anak2 dia nih agak bersopan(x se-hyper anak2 aku). cume yg sulung tu mcm pendiam sket. kalo bagi toys, dia layan sorang2 jek.. dia lagi suka dok diam2 tgk tv dari berlari2 atau terlompat2( almaklum, itulah anak2 pn maslinda ye!)

anak2 KAK MAS ni kecik sket.HUFFAZ tinggi sket dari idan. HAMIM same besa ngn idan. tp si HIJJAZ sama besa ngn iwan. xtau la anak2 aku terlebih zat ke atau anak2 KAK MAS tu yg kecik.

KAK MAS kalo leh nk suh aku jaga budak2 nih (AKA babysitter la). dia sanggup baya aku.tp aku ckp aku xleh bg komitmen. sbb aku kan rajin berjalan. aku suke bawak budak2 ni gi giant sbb ade INDOOR PLAYGROUND kat situ. lps shopping barang umh, aku bwk idan & iwan gi playground tu.biar diorg main smp puas baru blk umh.  aku bukan xnk kasik bdk2 ni main kat playground kt taman umh aku ni ha. bknnye xnk berpanas ke hapa tp aritu masa aku jaga budak2 ni main gelongsong akt taman tu, ade pulak budak yg bijaksana bole KENCING KAT TANGGA!! (hadoih tu kes nak terkencing tp tetap nk main jugak!). aku naik geli geleman tgk…sejak tu mmg aku xdtg dh playground tu!!!

main la sepuas2 hati smp lebam! FOC beb...

aku x kesah pn kalo dia  x baya. sbb dia anta cume weekdays pulak tu kdg2 tu 1-2ari aku xde umah,aku xjaga anak2 dia. plus anak2 dia x susah mana pn jaga. idan & iwan pn suke budak2 ni dtg umh. xde wrestling ke apa…cume takat berebut mainan tu bese la. abis2 pun sofa aku ni punye kusyen abis berterabur 1 umah!!!

bila budak2 ni dtg umh, idan & iwan dgn BAIK nye tolak toy’s box diorang ke dpn tv…tunjuk la bape byk mainan diorang ade. lepas tu…bukannye dia amik 1-1..tp di terbalikkan box tu! hadoih…dh naik migran aku dibuatnye.. bila dh 3 ari berturut2 umah mcm tu,mmg aku pening la. mane x nye. bile dh banyak mainan, berebut2 pulak.siap terjerit2 dh mcm zoo aku rasa. hari ke-4 mmg aku simpan toy’s box tu dlm bilik. selamat!! aku ckp kalo nk main, sorang amik 1 mainan jek! hahahha… zalim ke? lantak la.

tp pape pun, aku suke tgk idan & iwan ade kawan…walaupun kejap2.. “TURUN!! JANGAN PANJAT.JATUH NANTI!” atau “MAIN SAMA-SAMA. X BAIK BEREBUT2!” atau “DAH..DAH. XYAH GADO2.DOK SAMA2, KITA TENGOK ABC!!”

..itsy bitsy spider went out the water spout...

ehe tp aku mmg betol2 rasa dh mcm babysitter dh. mana x nye. pagi2 aku bagi budak2 ni sarapan.biasanye roti or bihun or nasik goreng. tp aku suap la. sorang2 aku suap..lepas sorang, sorang aku panggil. tghari pn mcm tu jugak.sorang2 bersuap nasik… lps lunch, aku biar diorg layan katun jap.pastu dlm kul 2pm, aku bentang toto. “OK..SUME TIDO!”aku bagi susu (er anak2 akak tu yg 4 & 5 tahun pn susu botol jugak la-mmg susah ke bdk2 nk benti susu ek??). ade yg lps susu terus tdo. ade yg abis susu, terkebil2 sambil baring.. asal ade yg bangun jek..”DAH…XMO MAIN LAGI TIDO!” lastly sumenye tdo…hahahha kuasa veto! sbb aku dh x larat nk layan budak2 nih..hahhaa.

TOLONG JANGAN SUKA2 BAGI ANAK AKU MKN JAJAN!!!

dah berkali2 aku ckp dgn sume orang. x kira parents aku ke mertua aku ke sedara mara ke apetah lagi sahabai handai x kira BFF ke x bff. berulang2 kali aku ckp pn aku x kesah,janji ape yg aku ckp tu masuk dlm kepala otak sume org.

tapi memandangkan mak ayah aku yg pesan kat aku berkali2 jgn bagi JAJAN, GULA-GULA, segala AIR MANIS yg TAK BERKHASIAT terutama yg BER-GAS. so, aku x payah bersusah payah nk pesan kat diorang la kan.

ramai jugak yg paham pesanan aku tu tp RAMAI jugak yg x paham atau buat-buat x paham atau buat-buat lupa.

“alah…sekali sekala je makan.bukan selalu pun…”

ha ah..sekali sekala ko ckp! kalo dah tiap2 minggu atau tiap2 2-3hari sekali jupe ko. dan tiap2 kali jupe ko tu, tiap kali tu jugak ko bawak mcm2 makanan TAK BERKHASIAT utk anak aku…masih lg nk kira sekali sekala ke tu??

ye..thanks sbb rajin datang & layan budak2 nih.thanks jugak sbb selalu ingat kat budak2 nih dgn belikan macam2 makanan tp bole x tolong lain kali belikan yg berkhasiat, yg sesuai utk umur diorang. name pun budak2, sekolah pun belum, kena la jaga segala pemakanan,perkembangan,tumbesaran dan kesihatan diorang kan. bukannye mcm dah besa bagak macam ko..

jajan tu mmg la sedap sbb cukup segala masin & kadang2 terlebih masin(err..korang x rasa ke MASIN GILE? laju je korang makan siap berpaket2 beli plak tu.)

asam tu masam! utk korang dah tua2 ni mmg la sedap. tp korang tau x byk gile asid dlm tu, menghakis perut beb! lebih2 lagi kalo dh ade gastrik tu. x reti2 ke kasik dinding perut tu tebal.yg ko keje nk menghakis perut ko tu nape? perut ko mcm perut lembu ke? ade 4 perut?? ade ke kasik anak aku makan asam! kalo budak tu sakit perut, ko ke aku yg susah?

air bikarbonat tu sedap kan…byk gas kan… cukup segala perasa manis kan..ha ah. nk kasik perut budak tu bergas je sepanjang masa? anging je smp kembung perut?pastu ko nk suh anak aku kena diabetis kecik2 ni ke?ko nk suh anak aku tiap2 ari kene cucuk insulin ke?

kopi mmg kaw!refreshing! aku punye fav tu. tp aku x kasik anak aku minum yek! buat ape aku penat2 kasik anak aku minum susu bertin2 tiap2 bulan, berbotol2 tetiap hari kalo aku sengaja nak menghilangkan khasiat susu tu dengan kasik diorang minum kafein? hyper is one thing la kn… yg paling penting tu, kafein tu akan menyebabkan anak aku kekurangan khasiat dari susu tu.. pastu bila ko jupe budak tu sekali sekala, ko bole tanya soalan ” nape kurus je budak ni? x makan ke? aih…anak aku, mesti la aku bagi makan..pandai la aku jaga anak aku ni ha. dah aku penat2 kasik budak2 ni makanan berkhasiat, ko leh senang2 bagi makanan & minuman yg semata2 mengenyangkan perut & menyedapkan tekak pulak tu mengurangkan segala vitamin,protein & segala mcm khasiat yg aku dh bagi tu? ada ko pk???!!!

gula-gula manis. boring2 sedap isap gula2,kunyah2 kan..kalo suka makan, xyah bagi anak2 aku makan. kalo nk buat gigi hitam & berlubang, jgn buat gigi anak aku rosak pulak. tekak ko besar, kalo tertelan pn, terus masuk perut ko. tekak anak aku kecik! kalo tersekat kat tekak, sape nk jawab?? sape susah??

insiden yg menyebabkan aku hangin 1 badan!!!

semalam aku blk mantin.tgh lepak2 kt dapo sambil makan biskut dgn idan, iwan & rashi tetibe idan ngadu.. “mama..mama…abang choke…abg choke” sambil tunjuk tekak. aku mcm kompius betul ke dia ckp choke? aku tgk muka rashi,rashi tgk aku. aku tanya idan,“idan choke?why?”. “abang mam gula2…abg choke..”dia tunjuk tekak lagi sambil nganga mulut besar2. aku dah mula naik hangin. rashi lagi la terus naik suara “idan tercekik ke? apehal??!” kebetulan akak ipar aku ade kat situ. akak x terus jawab. dia cume sengih2 je mcm cover2 line. ” ha ah, smlm abah bagi dia makan gula2, tercekik kat tekak..” buntang mata aku dengar!! hangin aku 1 badan! tp aku diam jek sbb rashi dh naik hangin kn.. pastu mak mertua aku plak dtg,terus aku tanya “idan tercekik gula ke?” muka mak mertua aku serba salah tp dia cite jugak la. bapak mertua aku punye la BAIK HATI bagi cucu dia makan gula2.. sudahnye idan tercekik gula2 tu. idan menjerit2 satu umah bagitau dia tercekik gula2 sambil nganga luas2 and tunjuk tekak. seb baik akak ipar aku ada time tu, dia korek kuar gula2 tu pkai jari.rashi ape lagi, “ktorang x penah bagi budak2 ni makan gula2. apasal pandai2 bagi budak2 ni makan gula2! dah banyak kali adik(panggilan rashi akt umah) ckp jangan bagi budak2 ni makan gula2!!” rashi dah bunyik,sume orang diam jek la…

seb baik jugak la gula2 tu tersekat kat anak tekak which is bole korek lagi, katanye!  hangin aku dengar!! seb baik??? haih. kalo nasib x baik..sape nk jawab????!!! AKU X PENAH KASIK ANAK AKU MAKAN GULA-GULA OKEH!!!! DAN DAH BERKALI-KALI AKU PESAN KAT SUME ORANG TERUTAMA YG KAT MANTIN (sbb diorang suka makan jajan,gula2,coklat & yg sewaktu dengannya) JANGAN BAGI ANAK2 AKU MAKAN GULA-GULA! TERCEKIK!!!!! HADOIH SUSAH KE NK PAHAM? NAK AKU WAT CAPS LOCK JUGAK KE?????

how do i??

td konon2 nk speaking london tp sbb skang tgh wat esemen LAGI!…aku alih bahasa lah!

macam mana…

1) nk buat esemen nih! nk kena submit 17 nih…isk!! lecturer x kasik tajuk pn..cume bagi soalan TUGASAN BERKAITAN KEFAHAMAN PENGURUSAN ORGANISASI DI TEMPAT KERJA ANDA.  [haih….kang aku buat pasal kerja2 menyapu, mengemop dan membasuh kain kang!]

2) nk mengenyangkan perut yg sedang lapa pada waktu 2.30pagi ini?

3) nk sambung jahit baju yg terbengkalai sbb mesin tu dh sangkut!!! [hadoih…malasnye aku nk anto kedai!! tp kalo x anto kedai, cane nk mencapai matlamat nk jahitkan baju raya se-family tahun ni. isk….]

4) nk menambah berat badan????!!!

5) nk kasik rumah ni sentiasa berkemas dan teratur?

6) nk curik masa bercucuk tanam kat blakang umh yang dah mula naik lalang! [hadoih..semak mata aku tgk!]

7) nk mendisiplinkan budak2 kecik nih? aku dh naik biol dibuatnye. [nak marah..salah. x marah pn salah!…haih…]

8 ) nk carik duit poket sendirik?? [plan nk buat kuih 1 or 2 jenis utk buka pose time ramadan nnt. pastu letak je kat kedai orang…amik dalal je kan. tp bole ke? sempat ke nk buat kuih dgn ade askar2 nih?]

9) nk tambah pendapatan..paling tak pun, duit utk aku berjoli sendiri?? [plan…PLAN LAGI! bln pose nih nk amik stok kuih raya dgn KAK INTAN & jual. tp sape pulak nk beli? xde sasaran..sbb aku dh x keje..adeh…]

10) dengan plan aku nk keje bila budak2 nih dh masuk sekolah? [bole ke? kang silap2 tambah plak askar lagi! haih…kang smp ke sudah aku x keje. tp kalo x keje, xde duit. loan keta ade lg 3thn. PTPTN ade lg hutang rm22k!  isk..pening! ]

11) nk mula bisnes dari umah? bisnes ape? cane nk bahagi masa dgn ade budak2 kecik nih?

hadoih…banyaknye MACAM MANA…jawapannye xde jugak! ni pun bole panjang lagi list soalannye nih…

erm..rasa mcm rindu pulak nk sebokkkan diri dgn keje mcm korang2 sume. tp mungkin ke tetap xkn ada soalan MACAM MANA walaupun aku keje??

syoknye jadi shaz..dah keje, dpt sambung phd.abis je blaja nnt, dh kompem ade keje yg menunggu..single plak tu. mmg syok la dpt ber-mingle! (haha..ayat jeles sbb aku dh x single!) study kat oversea..sambil study, dpt tgk negara orang…syoknye…jeles betol!! tp bila borak ngn shaz, dia jeles pulak kat aku sbb dpt lepak umah je, ade family, ade anak2 yg cute(ye..cute dan x reti dok diam!)..

erm..dah name pun manusia..mmg sifatnye x penah puas dgn apa yang ada…

macam mana…..

kenapa???

saya sakit mata!

mata saya merah menyala!

saya tidak boleh membuka mata kerana tidak boleh melihat cahaya!

saya perlu sentiasa memakai kaca mata hitam walaupun di dalam rumah!

semalam saya demam!

tapi hari ini demam sudah kebah setelah dicucuk oleh doktor di bahagian pinggul!

mata saya masih terasa sakit walaupun sudah berkurangan kesakitan itu!

oleh kerana keadaan saya yang tidak sihat ini, saya telah berhari-hari tidak keluar rumah!

saya amat berasa bosan berada di rumah(err…bukan kerana ketiadaan kerja tapi kerana tidak dapat berfoya-foya)!

traffic’s PJ off to PD for family day

Anggota Point Duty dari Trafik PJ wat family day 2hari 1mlm kat PD. rashi salah sorang dari 2 pegawai yg bertugas kat Point Duty ni..tu yg dpt invitation (bkn FOC invitation yek…kene baya jugak!!)

26th June

9am:  rashi baru blk keje.terus suh dia mandi & siap2 nk kuar.mmg aku x kasik dia tdo sbb kalo dia tdo, alamatnye PD dlm mimpi je la. pastu kejut idan & iwan.paksa diorang suh bangun! hahha…

10am: bertolak dari PUJ2.

one and the two half men

11.30am: smp PD terus cari port kedai makan kt Batu 4. pastu jalan2 makan angin sementara tunggu konvoi anggota trafik dari PJ smp ke Permaisuri Resort.beli skali pelampung budak2 tu sorang 1 utk idan & iwan.

12.00pm: sampai di Permaisuri Resort kat Tanjung Biru kot(lupe tanjung apa sbnrnye). ramai anggota yg dah smp, ade yg dah check in pun. smp jek resort, ingat leh masuk bilik terus(sbb dh booked kn!) tp kene tunggu pulak,bilik x siap lagi.

2.15pm: baru dpt check in!! mmg hati panas la…lebam tunggu.org lain sume dh check in..dh siap makan. acara start kul 3pm pulak tu. mau x hangin 1 badan.

btw, ktorang dpt apartment 3 bilik. x tau la sape yg booked kan apartment beso2 utk ktorang nih. rasa mcm rugi jek. pastu tetibe terasa mcm syok jek dpt apartment tu pastu melepak ngan kengkorang(yes, babes! YOU!!) hahaha…kan??

2.30pm: tuka baju. turun gi mandi pool!! konon layankan anak main air…padahal aku ngn rashi yg melebih2..ahhahah

idan: mama...peace!

3pm: ada acara sukaneka.tp memandangkan idan & iwan kecik lagi..so xleh nk join kanak2 punye acara.. rashi je la yg main. tu pun dia main bola sepak & volley ball jek.pastu ktorang anak beranak sambung blk mandi pool. hahhahaha…

mandi laut jugak la kejap, bagi budak2 tu rasa tp sbb diorang kecik lagi, ombak pn tgh agak kuat time tu, budak berdua tu takut mandi laut even ade pelampung..so, ktorang decide mandi pool LAGI! smp dh mcm pool tu ktorang yg punye…ahhaha

tapi makin lama makinn ramai orang, ktorang keluar dari pool tu lagipn dh berjam2 berendam, bagi can kat orang lain pulak..ehe. aku baru perasan, ktorang x amik pic sgt time ni sbb sebok sgt main air. mcm la x penah jupe air! hahaha

6pm: siap2 gi Batu 4. plan nk gi pasar malam pastu lepak tepi laut sambil tgk sunset.tiap2 sabtu mlm ahad ade pasar mlm kat situ.mmg happening la…

perjalanan dari resort tu ke batu 4 cume 10-15mins jek. tp otw nk ke pasar malam tu, bole pulak budak2 berdua tu tido dlm keta. maunye x, 1 ari main air x henti2 x ingat nk makan ke nk minum ke. sudahnye smp je pasar mlm, suh je la rashi turun sorang2 gi beli makanan. mcm bese menu utk pasar mlm kami adalah hati cucuk, tongkeng & rangka ayam! makan dlm keta sudaaaa…

730pm: berkejar balik resort..solat.

8pm: dinner & BBQ. ade acara permainan misteri (dlm hati nk join main tp harap maklum aku ade 2 org askar yg x reti dok diam!-jadi dok diam2,makan sudah!) ade cabutan bertuah(tp x dpt pun!) ada suara emas. mcm bese kalo bab test sore, rashi mmg x leh miss!. mcm bese jugak. bapak melalak kat pentas, anak ikut join naik atas pentas berjoget!!

yup! like father like son

12am: aku dh tak larat nak tunggu kaki2 melalak tu smp abis. aku bawak budak2 naik bilik….tidoo…

27th june

8am: aku dh kebulur! kejut rashi x bangun2!..nk turun gi bekfes sorang2, malas plak. lepak tgk tv,minum kopi jek!

10am: bapak budak ngan budak2 bangun tido! siap2…check out. (x check out pn sbnrnye…ktorang terus blah je mcm tu. pastu lagi dengki punye pasal sbb kes dapat check in lambat gile smlm, ktorang tglkan kad bilik tu kat dlm bilik tu jek! hahah..padan muke ko.pandai2 la sendiri nk gi cek!!)

12pm: lunch kat teluk kemang. pas makan otw balik tu, ktorang pass by muzium tentera. budak2 ni punye excited tgk helikopter tu dari luar. dah alang2 kan, masuk jugak la muzium tentera tu.

adik aku( yg army tu la) ckp dia penah masuk muzium tu, ade muka bapak aku. ye..muke PAKCIK MAHMOR kat dalam muzium tu. rashi berkobar2 nk tgk muka bapak mertua dia…tp hampeh,puas pusing2 dlm muzium tu x jupe pulak. haih…diorang dah turunkan ke muka PAKCIK MAHMOR dari muzium tu???

EH…AKU GOOGLE SKALI KUAR NAMA BAPAK AKU!! WAHHH GLAMER BAPAK AKU RUPENYE!!

nampak tuuuuu

bapak aku tuuu weh!!!!

haa…caya tak?? bapak aku pn glamer!! hahahhaha

okeh..dah abis cite..pastu terus shoot balikkkkkk!!!!